Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Poziv za Nominacije: Republika Srbija poziva eminentne naučnike za učešće u Globalnom izveštaju o održivom razvoju

17. Novembar 2023.

Ova grupa od petnaest uglednih naučnika će imati ključnu ulogu u izradi trećeg četvorogodišnjeg Globalnog izveštaja o održivom razvoju, koji će biti predstavljen 2027. godine.

U skladu s najnovijim pozivom Odeljenja za privredne i društvene delatnosti (the Department of Economic and Social Affairs), Republika Srbija poziva eminentne naučnike da se prijave za članstvo u Nezavisnoj grupi naučnika. Ova grupa će imati ključnu ulogu u izradi trećeg četvorogodišnjeg Globalnog izveštaja o održivom razvoju (Global Sustainable Development Report (GSDR)), koji će biti predstavljen 2027. godine.

Sastavljena od petnaest uglednih naučnika, grupa će izabrati predsednika i potpredsednika, a njihov mandat će trajati od 2024. do 2027. godine. Planirano je da se grupa redovno sastaje u Njujorku najmanje dva puta godišnje, učestvujući istovremeno u promociji ciljeva održivog razvoja na globalnom i regionalnom nivou. Očekuje se da matične institucije iz kojih dolaze članovi grupe imaju razumevanje za njihove obaveze i putovanja u skladu sa mandatom Generalnog sekretara UN, pri čemu će UN pokriti troškove ovih putovanja.

Imajući u vidu izuzetne rezultate koje je Republika Srbija postigla u oblasti održivog razvoja, kao i podršku koju je dobila usvajanjem rezolucije o Međunarodnoj dekadi nauke za održivi razvoj (2024-2033) u Generalnoj skupštini UN, pozivamo relevantne stručnjake da se prijave za članstvo.

Proces nominacije je otvoren do 26. novembra 2023. godine do kraja radnog dana, a zainteresovani naučnici su pozvani da dostave kandidature Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija na mail adresu Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli. do navedenog roka. Rad grupe se očekuje da započne u prvom tromesečju 2024. godine.

Ohrabrujemo naučnike iz Republike Srbije da aktivno učestvuju u ovom globalnom dijalogu o održivom razvoju.

Radnu biografiju i link ka nalogu na E-nauci je potrebno dostaviti do 26. novembra 2023. godine, na mail adresu Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli..

Nepotpuni predlozi, tj mailovi koji ne sadrže kao prilog radnu biografiju, kao i predlozi primljeni nakon navedenog roka neće biti razmatrani.

Odluku o kandidatima koje će Republika Srbija prijaviti na poziv UN će doneti komisija Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Pogledajte još vesti