Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Позив за Номинације: Република Србија позива еминентне научнике за учешће у Глобалном извештају о одрживом развоју

17. Новембар 2023.

Ова група од петнаест угледних научника ће имати кључну улогу у изради трећег четворогодишњег Глобалног извештаја о одрживом развоју, који ће бити представљен 2027. године.

У складу с најновијим позивом Одељења за привредне и друштвене делатности (the Department of Economic and Social Affairs), Република Србија позива еминентне научнике да се пријаве за чланство у Независној групи научника. Ова група ће имати кључну улогу у изради трећег четворогодишњег Глобалног извештаја о одрживом развоју (Global Sustainable Development Report (GSDR)), који ће бити представљен 2027. године.

Састављена од петнаест угледних научника, група ће изабрати председника и потпредседника, а њихов мандат ће трајати од 2024. до 2027. године. Планирано је да се група редовно састаје у Њујорку најмање два пута годишње, учествујући истовремено у промоцији циљева одрживог развоја на глобалном и регионалном нивоу. Очекује се да матичне институције из којих долазе чланови групе имају разумевање за њихове обавезе и путовања у складу сa мандатом Генералног секретара УН, при чему ће УН покрити трошкове ових путовања.

Имајући у виду изузетне резултате које је Република Србија постигла у области одрживог развоја, као и подршку коју је добила усвајањем резолуције о Међународној декади науке за одрживи развој (2024-2033) у Генералној скупштини УН, позивамо релевантне стручњаке да се пријаве за чланство.

Процес номинације је отворен до 26. новембра 2023. године до краја радног дана, а заинтересовани научници су позвани да доставе кандидатуре Министарству науке, технолошког развоја и иновација на маил адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. до наведеног рока. Рад групе се очекује да започне у првом тромесечју 2024. године.

Охрабрујемо научнике из Републике Србије да активно учествују у овом глобалном дијалогу о одрживом развоју.

Радну биографију и линк ка налогу на E-науци је потребно доставити до 26. новембра 2023. године, на маил адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Непотпуни предлози, тј маилови који не садрже као прилог радну биографију, као и предлози примљени након наведеног рока неће бити разматрани.

Одлуку о кандидатима које ће Република Србија пријавити на позив УН ће донети комисија Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

Погледајте још вести