Accessibility Tools

Skip to main content

Poziv za Nominacije: Republika Srbija poziva eminentne naučnike za učešće u Globalnom izveštaju o održivom razvoju

17. November 2023.

Ova grupa od petnaest uglednih naučnika će imati ključnu ulogu u izradi trećeg četvorogodišnjeg Globalnog izveštaja o održivom razvoju, koji će biti predstavljen 2027. godine.

U skladu s najnovijim pozivom Odeljenja za privredne i društvene delatnosti (the Department of Economic and Social Affairs), Republika Srbija poziva eminentne naučnike da se prijave za članstvo u Nezavisnoj grupi naučnika. Ova grupa će imati ključnu ulogu u izradi trećeg četvorogodišnjeg Globalnog izveštaja o održivom razvoju (Global Sustainable Development Report (GSDR)), koji će biti predstavljen 2027. godine.

Sastavljena od petnaest uglednih naučnika, grupa će izabrati predsednika i potpredsednika, a njihov mandat će trajati od 2024. do 2027. godine. Planirano je da se grupa redovno sastaje u Njujorku najmanje dva puta godišnje, učestvujući istovremeno u promociji ciljeva održivog razvoja na globalnom i regionalnom nivou. Očekuje se da matične institucije iz kojih dolaze članovi grupe imaju razumevanje za njihove obaveze i putovanja u skladu sa mandatom Generalnog sekretara UN, pri čemu će UN pokriti troškove ovih putovanja.

Imajući u vidu izuzetne rezultate koje je Republika Srbija postigla u oblasti održivog razvoja, kao i podršku koju je dobila usvajanjem rezolucije o Međunarodnoj dekadi nauke za održivi razvoj (2024-2033) u Generalnoj skupštini UN, pozivamo relevantne stručnjake da se prijave za članstvo.

Proces nominacije je otvoren do 26. novembra 2023. godine do kraja radnog dana, a zainteresovani naučnici su pozvani da dostave kandidature Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija na mail adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. do navedenog roka. Rad grupe se očekuje da započne u prvom tromesečju 2024. godine.

Ohrabrujemo naučnike iz Republike Srbije da aktivno učestvuju u ovom globalnom dijalogu o održivom razvoju.

Radnu biografiju i link ka nalogu na E-nauci je potrebno dostaviti do 26. novembra 2023. godine, na mail adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Nepotpuni predlozi, tj mailovi koji ne sadrže kao prilog radnu biografiju, kao i predlozi primljeni nakon navedenog roka neće biti razmatrani.

Odluku o kandidatima koje će Republika Srbija prijaviti na poziv UN će doneti komisija Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Pogledajte još vesti