Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Pomoćnica ministra Vukašinović na obeležavanju Nacionalnog dana rodne ravnopravnosti o prevazilaženju rodne neravnopravnosti i rodnih stereotipa u nauci

11. Jun 2024.

U okviru obeležavanja Nacionalnog dana rodne ravnopravnosti u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu, uvodno obraćanje na događaju Prevazilaženje rodne neravnopravnosti i rodnih stereotipa u nauci između ostalih dala je i pomoćnica ministra nauke, tehnološkog razvoja i inovacaija Ivana Vukašinović

Događaj su organizovale Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) i Udruženje naučnica Srbije „SRNA“.

“Kada govorimo o rodnoj ravnopravnosti u nauci, suočavamo se sa različitim izazovima i preprekama koje ograničavaju potencijal naučnica širom sveta. Žene često nailaze na teškoće u usklađivanju porodičnih obaveza sa karijerom u nauci i suočavaju se sa predrasudama i stereotipima koji ih ograničavaju u njihovom profesionalnom napretku”, podsetila je Vukašinović, dodavši da je važna saradnja na stvaranju okruženja koje podstiče ravnopravnost i omogućava svim naučnicama da ostvare svoj puni potencijal.

“Srbija je prepoznata kao zemlja koja dobro stoji po pitanju žena u nauci, a najbolji primer za to je upravo što imamo naučnicu na čelu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelenu Begović. Ove godine smo, pod njenim vođstvom, dva puta učestvovali na događajima posvećenim ženama u nauci u Ujedinjenim nacijama”, istakla je Vukašinović. Prvi put je to bilo povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci, a drugi put u maju na Forumu posvećenom nauci i inovacijama, gde je jedan deo bio posvećen rodnoj ravnopravnosti, naučnom razvoju i promovisanju održivog razvoja.

“Ovi događaji su bili prilika da se prikažu dobri rezultati Srbije, jer kada je u pitanju rodna ravnopravnost u nauci, Srbija ne stoji loše u poređenju sa ostatkom sveta. Od 17 hiljada istraživača koliko ih trenutno imamo, 52.5% su žene”, rekla je Vukašinović, dodavši da u specifičnim oblastima, taj procenat varira - najniži je u inženjerskim i tehnološkim oblastima - 41.6%, a najviši u humanističkim naukama - 64.2%. “Ovi procenti su iznad proseka ne samo u Evropi nego i u svetu. U EU žene čine 41 procenat naučnika, a samo trećina naučnika u STEM oblastima su žene.To ne znači da treba da se opustimo, već da treba da nastavimo da zajedno radimo na uslovima i podršci, kako bi sve naučnice imale adekvatne uslove za rad”. navela je Vukašinović.

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, istakla je ona, takođe je uključeno u Uneskov Program nacionalne stipendije „Za žene u nauci“, koji se sprovodi u Srbiji od 2010. godine. “Podrška i angažovanje svih nas su ključni za ostvarivanje ciljeva rodne ravnopravnosti u nauci. Samo zajedno možemo stvoriti bolje sutra, u kojem će svaka naučnica imati jednake šanse i mogućnosti za uspeh”, zaključila je Vukašinović.