Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Posebni savetnici ministra

Darinka Leković

Darinka Leković je stručnjak s bogatim iskustvom u oblasti javne uprave. Rođena je 1983. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu 2005. godine, stekavši zvanje Diplomiranog politikologa za međunarodne poslove. Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu je i magistrirala 2012. godine.

Svoju profesionalnu karijeru je započela 2005. godine u Ministarstvu prosvete i sporta Republike Srbije (kasnije Ministarstvo prosvete i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja), gde je, između ostalog, u periodu do jula 2017. godine obavljala i dužnost rukovodioca Grupe za javnost rada, planiranje i izveštavanje o radu Ministarstva.

Kasnije se pridružila Kabinetu ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije, gde je od jula 2017. do marta 2022. godine vršila funkciju posebnog savetnika ministra i zamenika šefa Kabineta, a od marta 2022. godine bila je i šef Kabineta. Od novembra 2022. godine je u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vlade Republike Srbije na poziciji šefa Kabineta, a od marta 2023. godine je posebni savetnik ministra koji obavlja poslove šefa kabineta Ministarstva.

Darinka Leković je usavršila svoje znanje na specijalističkim postdiplomskim studijama na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, kao i kroz Diplomatsku akademiju Ministarstva spoljnih poslova. Položila je državni stručni ispit za rad u državnim organima 2006. godine, kao i diplomatsko-konzularni ispit u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije 2007. godine.

Pored maternjeg jezika, Darinka Leković poseduje napredno znanje engleskog i ruskog jezika.

Jovan Milić

Jovan Milić rođen je u Nišu. Završio je osnovnu školu „Miroslav Antić“ i srednju Mašinsko tehničku školu „15.maj“ (danas Saobraćajno–tehnička škola „12.februar“), gde ga je nastavničko veće proglasilo za najuspešnijeg učenika u školskoj 2013/14 godini. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu, Univerziteta u Nišu 2019. godine, kao jedan od najboljih studenata i kao prvi diplomirani student u generaciji. Master rad na temu „Projekat reorganizacije Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša“ odbranio je prvi u generaciji. Studije je završio sa prosečnom ocenom 9.70 i sa 8 dodatnih ESPB. Polaznik je Letnjeg programa na Univerzitetu Kembridž, gde se usavršavao u oblasti finansija. Autor je knjige „I siromašni imaju san“.

Ukazom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, 2019. na Sretenje odlikovan je srebrnom medaljom za za zasluge u oblasti javnih delatnosti. Dobitnik je najvišeg priznanja Grada Niša - nagrade „11.januar“, kao jedini učenik u istoriji dodeljivanja nagrade. Takođe je bio i prvi srednjoškolac koji je učestvovao na Kopaonik Biznis Forumu – promenimo Srbiju u Evropi koja se menja. Sa nepunih osamnaest godina dobio je nagradu Hello! Magazina za ličnost godine, kao i Nagradu Gradske opštine „Crveni Krst“ za rezultate postignute u školi i u učeničkom preduzetništvu, kao najmlađi dobitnik. Dobitnik je pohvalnice Nj.K.V. prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića za izvanredan uspeh u srednjem obrazovanju, ali i zlatnika za učenika generacije, koji dodeljuje dnevni list „Politika“ u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Januara 2016. dobija najviše priznanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – Svetosavsku nagradu za doprinos razvoju obrazovanja u Republici Srbiji, kao jedini student te godine. Oktobra 2016. dobija priznanje GO Medijana – Dukat Medijane, a u decembru iste godine dobija nagradu „Braća Karić“, te postaje najmlađi dobitnik nakon Teodora fon Burga. U avgustu 2017. postaje zaslužni građanin Opštine Pantelej. EGZIT fondacija proglasila ga je za Mladog Heroja Srbije. Bio je i stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije kao srednjoškolac i student.

Rad njegovog studentskog tima na temu „Proizvodnja nameštaja i tip otpadne biomase – mogućnosti za korišćenje otpadne biomase“, proglašen je za najbolji studentski rad u okviru projekta Mašinskog fakulteta, Univerziteta u Nišu na temu: „Utilizacija otpadne drvne biomase iz prerade i proizvodnje malih preduzeća na teritoriji Grada Niša“. Mentor na radu je bila prof.dr Mirjana Laković Paunović, zahvaljujući kojoj je Jovan prezentovao naučni rad na međunarodnoj naučnoj konferenciji „DEMI“, održanoj u Banjoj Luci, Republici Srpskoj, kao najmlađi učesnik. Svoje naučne radove vezane za energetiku i procesnu tehniku predstavio je i na međunarodnoj naučnoj konferenciji „SIMTERM 2019“. Bio je i član je organizacionog komiteta SIMTERM konferencije, koju organizuje Mašinski fakultet, Univerziteta u Nišu i Društvo termičara Srbije, ali i organizacionog komiteta ACAICS 2020 konferencije (Applied classical and constructial semigroups), koju organizuje Centar za primenjenu matematiku Mašinskog fakulteta u Nišu.

Osnivač je sajta i humanitarne organizacije „Nađi Raula“, posvećene Raulu Valenbergu. Idejni je tvorac konferencija i događaja, poput: „I ja imam san“, „Čekirajmo život“, „Speak to the future“, „Forum mladih naučnika“, „Neka bolja budućnost“... Forum mladih naučnika je vremenom postao brend Grada Niša i najposećeniji događaj koji se održava u Univerzitetskoj sali u Nišu. Idejni je tvorac prve omladinske Nagrade na teritoriji Južne Srbije koju je nazvao „Svetislav Milić - mladima od srca“. Učesnik je međunarodne studentske naučne konferencije „IEESTEC“. Bio je ambasador kulture i ambasador preduzetništva Grada Niša. Idejni je tvorac festivala tehnike, nauke i informatike „Pogled u budućnost“. Pedagoško društvo informatičara Srbije, uvrstilo ga je u rad u kome su predstavljeni mladi talenti Srbije pod nazivom: „Oni su deo budućnosti“, koji je predstavljen u okviru prvog Foruma naprednih tehnologija u Nišu.

Svoju profesionalnu karijeru započinje kao saradnik „Color Media Communications“ Beograd, gde je još kao srednjoškolac bio saradnik za Niš na različitim događajima. Od 2017. do 2018. bio je menadžer komunikacija Studentske organizacije „ESTIEM“. Od 2018. je glavni organizator i saradnik „ITKonekt“ konferencije u Nišu, koju organizuje istoimeni centar za inovacije iz Beograda. Stručnu praksu obavio je leta 2019. godine u Gradskoj upravi Grada Niša – službi za zajedničke poslove, gde je radio na pripremi javnih nabavki i kontrole. 2021. godine vodio je Kancelariju za mlade Grada Niša, koja je za samo devet meseci novog rukovodstva, postala primer transparentnosti i efikasnosti. Od 16. decembra 2021. godine postaje odbornik u Skupštini Grada Niša. Zaposlen je kao projektni menadžer u jednoj privatnoj kompaniji. Decembra 2022. godine pridružio se timu ministra dr Jelene Begović.

Učesnik je međunarodnog projekta SIETLU – „Održivi, inteligentni i ekološki transport i logistika u urbanom kontekstu promocija standarda i principa Evropske unije u regionu jugoistočne Srbije“, koji je finansiran od strane Evropske Unije, a podržan od strane rektora Univerziteta u Nišu, prof.dr Dragana Antića.

Autor je teksta u dnevnom listu „Večernje novosti“ pod naslovom „Srbija je moja zemlja, za nju vredi izgarati“ . O njemu su snimane dve dokumentarne emisije. „Dobro u ljudima“, emitovana na tv N1 i „Život priča“, emitovane na TV Prva.

Osnivač je i globalni direktor neprofitnog magazina o mladim talentima „Novi Milenijum“, čiji je prvi broj izašao 21.5.2020. godine. Cilj ovog besplatnog biltena je promocija mladih talenata i a i zdravih stilova života. Strastveni je čitalac, naročito literature iz oblasti istoriografije. Omiljeni književnik mu je Meša Selimović. Izuzetno ceni rad Vebera i njegova razmišljanja vezana za razvoj savremene teorije društvene organizacije. Voli da gleda tenis i utakmice srpske reprezentacije. Tečno govori engleski, uči španski jezik. Nije se ženio.