Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Посебни саветници министра

Даринка Лековић

Даринка Лековић је стручњак с богатим искуством у области јавне управе. Рођена је 1983. године у Београду. Дипломирала је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду 2005. године, стекавши звање Дипломираног политиколога за међународне послове. На Факултету политичких наука Универзитета у Београду је и магистрирала 2012. године.

Своју професионалну каријеру је започела 2005. године у Министарству просвете и спорта Републике Србије (касније Министарство просвете и Министарство просвете, науке и технолошког развоја), где је, између осталог, у периоду до јула 2017. године обављала и дужност руководиоца Групе за јавност рада, планирање и извештавање о раду Министарства.

Касније се придружила Кабинету министра задуженог за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије, где је од јула 2017. до марта 2022. године вршила функцију посебног саветника министра и заменика шефа Кабинета, а од марта 2022. године била је и шеф Кабинета. Од новембра 2022. године је у Министарству науке, технолошког развоја и иновација Владе Републике Србије на позицији шефа Кабинета, а од марта 2023. године је посебни саветник министра који обавља послове шефа кабинета Министарства.

Даринка Лековић је усавршила своје знање на специјалистичким постдипломским студијама на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, као и кроз Дипломатску академију Министарства спољних послова. Положила је државни стручни испит за рад у државним органима 2006. године, као и дипломатско-конзуларни испит у Министарству спољних послова Републике Србије 2007. године.

Поред матерњег језика, Даринка Лековић поседује напредно знање енглеског и руског језика.

Јован Милић

Јован Милић рођен је у Нишу. Завршио је основну школу „Мирослав Антић“ и средњу Машинско техничку школу „15.мај“ (данас Саобраћајно–техничка школа „12.фебруар“), где га је наставничко веће прогласило за најуспешнијег ученика у школској 2013/14 години. Дипломирао је на Машинском факултету, Универзитета у Нишу 2019. године, као један од најбољих студената и као први дипломирани студент у генерацији. Мастер рад на тему „Пројекат реорганизације Канцеларије за локални економски развој и пројекте Града Ниша“ одбранио је први у генерацији. Студије је завршио са просечном оценом 9.70 и са 8 додатних ЕСПБ. Полазник је Летњег програма на Универзитету Кембриџ, где се усавршавао у области финансија. Аутор је књиге „И сиромашни имају сан“.

Указом председника Републике Србије Александра Вучића, 2019. на Сретење одликован је сребрном медаљом за за заслуге у области јавних делатности. Добитник је највишег признања Града Ниша - награде „11.јануар“, као једини ученик у историји додељивања награде. Такође је био и први средњошколац који је учествовао на Копаоник Бизнис Форуму – променимо Србију у Европи која се мења. Са непуних осамнаест година добио је награду Hello! Магазина за личност године, као и Награду Градске општине „Црвени Крст“ за резултате постигнуте у школи и у ученичком предузетништву, као најмлађи добитник. Добитник је похвалнице Њ.К.В. престолонаследника Александра Карађорђевића за изванредан успех у средњем образовању, али и златника за ученика генерације, који додељује дневни лист „Политика“ у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Јануара 2016. добија највише признање Министарства просвете, науке и технолошког развоја – Светосавску награду за допринос развоју образовања у Републици Србији, као једини студент те године. Октобра 2016. добија признање ГО Медијана – Дукат Медијане, а у децембру исте године добија награду „Браћа Карић“, те постаје најмлађи добитник након Теодора фон Бурга. У августу 2017. постаје заслужни грађанин Општине Пантелеј. ЕГЗИТ фондација прогласила га је за Младог Хероја Србије. Био је и стипендиста Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије као средњошколац и студент.

Рад његовог студентског тима на тему „Производња намештаја и тип отпадне биомасе – могућности за коришћење отпадне биомасе“, проглашен је за најбољи студентски рад у оквиру пројекта Машинског факултета, Универзитета у Нишу на тему: „Утилизација отпадне дрвне биомасе из прераде и производње малих предузећа на територији Града Ниша“. Ментор на раду је била проф.др Мирјана Лаковић Пауновић, захваљујући којој је Јован презентовао научни рад на међународној научној конференцији „ДЕМИ“, одржаној у Бањoj Луци, Републици Српској, као најмлађи учесник. Своје научне радове везане за eнергетику и процесну технику представио је и на међународној научној конференцији „СИМТЕРМ 2019“. Био је и члан је организационог комитета СИМТЕРМ конференције, коју организује Машински факултет, Универзитета у Нишу и Друштво термичара Србије, али и организационог комитета ACAICS 2020 конференције (Applied classical and constructial semigroups), коју организује Центар за примењену математику Машинског факултета у Нишу.

Оснивач је сајта и хуманитарне организације „Нађи Раула“, посвећене Раулу Валенбергу. Идејни је творац конференција и догађаја, попут: „И ја имам сан“, „Чекирајмо живот“, „Speak to the future“, „Форум младих научника“, „Нека боља будућност“... Форум младих научника је временом постао бренд Града Ниша и најпосећенији догађај који се одржава у Универзитетској сали у Нишу. Идејни је творац прве омладинске Награде на територији Јужне Србије коју је назвао „Светислав Милић - младима од срца“. Учесник је међународне студентске научне конференције „IEESTEC“. Био је амбасадор културе и амбасадор предузетништва Града Ниша. Идејни је творац фестивала технике, науке и информатике „Поглед у будућност“. Педагошко друштво информатичара Србије, уврстило га је у рад у коме су представљени млади таленти Србије под називом: „Они су део будућности“, који је представљен у оквиру првог Форума напредних технологија у Нишу.

Своју професионалну каријеру започиње као сарадник „Color Media Communications“ Београд, где је још као средњошколац био сарадник за Ниш на различитим догађајима. Од 2017. до 2018. био је менаџер комуникација Студентске организације „ЕСТИЕМ“. Од 2018. је главни организатор и сарадник „ИТКонект“ конференције у Нишу, коју организује истоимени центар за иновације из Београда. Стручну праксу обавио је лета 2019. године у Градској управи Града Ниша – служби за заједничке послове, где је радио на припреми јавних набавки и контроле. 2021. године водио је Канцеларију за младе Града Ниша, која је за само девет месеци новог руководства, постала пример транспарентности и ефикасности. Од 16. децембра 2021. године постаје одборник у Скупштини Града Ниша. Запослен је као пројектни менаџер у једној приватној компанији. Децембра 2022. године придружио се тиму министра др Јелене Беговић.

Учесник је међународног пројекта СИЕТЛУ – „Одрживи, интелигентни и еколошки транспорт и логистика у урбаном контексту промоција стандарда и принципа Европске уније у региону југоисточне Србије“, који је финансиран од стране Европске Уније, а подржан од стране ректора Универзитета у Нишу, проф.др Драгана Антића.

Аутор је текста у дневном листу „Вечерње новости“ под насловом „Србија је моја земља, за њу вреди изгарати“ . О њему су снимане две документарне емисије. „Добро у људима“, емитована на тв Н1 и „Живот прича“, емитоване на ТВ Прва.

Оснивач је и глобални директор непрофитног магазина о младим талентима „Нови Миленијум“, чији је први број изашао 21.5.2020. године. Циљ овог бесплатног билтена је промоција младих талената и а и здравих стилова живота. Страствени је читалац, нарочито литературе из области историографије. Омиљени књижевник му је Меша Селимовић. Изузетно цени рад Вебера и његова размишљања везана за развој савремене теорије друштвене организације. Воли да гледа тенис и утакмице српске репрезентације. Течно говори енглески, учи шпански језик. Није се женио.