Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Zoran Tomić prisustvovao predavanju na temu inicijative za izradu strategije razvoja astronomije

11. Oktobar 2024.

Foto: Aleksandar Zorkić

U Astronomskoj ospervatoriji Beograd održano je naučno-stručno predavanje na temu inicijative da se u Srbiji krene sa izradom strategije razvoja astronomije

Predavanje je održao prof. dr Miroslav Filipović sa Univerziteta Zapadni Sidnej iz Australije koji je prisutnima predstavio globalne trendove razvoja astronomije. Tokom susreta, razgovaralo se i o važnim segmentima strategije na koje treba da se obrati pažnja, a to su istraživanja, obrazovanje, astronomi amateri i promocija.

Događaju je prisustvovao Zoran Tomić, savetnik ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelene Begović, koji se osvrnuo na posetu ministarke Astronomskoj opservatoriji Beograd i na teme o kojima je tokom posete razgovarano. Naveo je da je izrada strategije važna ne samo za astronome, već i svaku drugu oblast nauke, jer ona pomaže državi da uvidi koji su to važni segmenti na koje će se naučnici iz ovih oblasti fokusirati u svom radu i kako država može da pomogne naučnicima da se delovi strategije realizuju.

Tomić je istakao kao primer dobre prakse i za druge naučne oblasti potpisivanje protokola o saradnji između Astronomske opservatorije Beograd i astronomskih društava koje je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija iniciralo sa ciljem razvoja građanske nauke u Srbiji. Predviđeno je da se do kraja godine ova strategija realizuje sa napomenom da bi nosilac realizacije ove ideje trebalo da bude Društvo astronoma Srbije sa Nacionalnim astronomskim komitetom.

Ovom predavanju su pored stručnjaka iz Astronomske opservatorije Beograd prisustvovali i astrofizičari sa Matematičkog fakulteta u Beogradu, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, Istraživačke stanice Petnica, kao i predstavnici astronomskih društava iz Srbije.

Galerija