Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Зоран Томић присуствовао предавању на тему иницијативе за израду стратегије развоја астрономије

11. Октобар 2024.

Фото: Александар Зоркић

У Астрономској осперваторији Београд одржано је научно-стручно предавање на тему иницијативе да се у Србији крене са израдом стратегије развоја астрономије

Предавање је одржао проф. др Мирослав Филиповић са Универзитета Западни Сиднеј из Аустралије који је присутнима представио глобалне трендове развоја астрономије. Током сусрета, разговарало се и о важним сегментима стратегије на које треба да се обрати пажња, а то су истраживања, образовање, астрономи аматери и промоција.

Догађају је присуствовао Зоран Томић, саветник министарке науке, технолошког развоја и иновација др Јелене Беговић, који се осврнуо на посету министарке Астрономској опсерваторији Београд и на теме о којима је током посете разговарано. Навео је да је израда стратегије важна не само за астрономе, већ и сваку другу област науке, јер она помаже држави да увиди који су то важни сегменти на које ће се научници из ових области фокусирати у свом раду и како држава може да помогне научницима да се делови стратегије реализују.

Томић је истакао као пример добре праксе и за друге научне области потписивање протокола о сарадњи између Астрономске опсерваторије Београд и астрономских друштава које је Министарство науке, технолошког развоја и иновација иницирало са циљем развоја грађанске науке у Србији. Предвиђено је да се до краја године ова стратегија реализује са напоменом да би носилац реализације ове идеје требало да буде Друштво астронома Србије са Националним астрономским комитетом.

Овом предавању су поред стручњака из Астрономске опсерваторије Београд присуствовали и астрофизичари са Математичког факултета у Београду, Природно-математичког факултета у Новом Саду, Истраживачке станице Петница, као и представници астрономских друштава из Србије.

Галерија
Погледајте још вести