Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Republika Srbija predstavljena kao centar razvoja veštačke inteligencije na GITEX Global 2024 u Dubaiju

17. Oktobar 2024.

Delegacija Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, predvođena pomoćnikom ministra za inovacije, transfer tehnologije i tehnološki razvoj Vladimirom Radovanovićem, učestvovala je na GITEX Global 2024 u Dubaiju, jednom od najvećih i najprestižnijih tehnoloških događaja

GITEX Global 2024, koji se tradicionalno održava u čuvenom Dubai World Trade Centre, okuplja više od 5.000 izlagača i predstavlja jedan od najvažnijih svetskih događaja u oblasti tehnologije, veštačke inteligencije, sajber bezbednosti, finteka, blokčejna i drugih inovacija. Sa preko 100.000 posetilaca iz više od 140 zemalja, ovaj događaj pruža jedinstvenu platformu za razmenu znanja, ideja i novih tehnoloških rešenja.

Pomoćnik ministra Vladimir Radovanović održao je uvodno izlaganje na temu „Srbija kao novi centar veštačke inteligencije u Evropi“, tokom kog je predstavio srpski inovacioni ekosistem, njegovu infrastrukturu i poslednje indikatore Globalnog indeksa inovacija (GII). Naglasio je značaj ulaganja Srbije u inovacionu infrastrukturu i IKT sektor, što je omogućilo brzi razvoj startap ekosistema u zemlji. Radovanović je u svom izlaganju izneo podatke o tome kako Srbija, kao zemlja nauke i inovacija, već privlači velike multinacionalne kompanije koje u Srbiji osnivaju svoje R&D centre i centre za talente.

„Svaki uspeh počinje sa vizijom. Naša vizija da postanemo novi centar za veštačku inteligenciju u Evropi počela je pre pet godina. Uspostavili smo integrisani inovacioni ekosistem širom Srbije, sa pet naučno-tehnoloških parkova, 23 regionalna inovaciona startap centra, 14 inovaciona inkubatora na fakultetima i institutima i 15 mejkers labova u srednjim školama. Ova infrastruktura sada u potpunosti podržava razvoj inovacija od početnih faza do komercijalizacije”, rekao je Radovanović.

Istakao je da Srbija trenutno ima oko 800 aktivnih startapa, sa ciljem da do 2025. godine taj broj dostigne 1.000. Pored toga, Radovanović je naglasio sve napore koje Srbija čini u kontekstu razvoja veštačke inteligencije, od edukacije, preko pravnih okvira do infrastrukturne podrške i privlačenja internacionalnih kompanija da u Srbiji razvijaju svoje proizvode bazirane na veštačkoj inteligenciji.

Na kraju svog izlaganja, Radovanović je pozvao sve prisutne na predstojeći GPAI Summit, koji će se održati u Beogradu od 3. do 4. decembra, istakavši važnost daljeg učešća i zajedničkih napora u globalnim inicijativama u oblasti veštačke inteligencije.

Tokom učešća na GITEX Global 2024, delegacija Srbije se sastala i sa izvršnim direktorom Artificial Intelligence, Digital Economy and Remote Work Applications Office, kompanijama H3C Technologies Co, Supermicro, IBM, i izvršnom direktorkom Dubai World Trade Centre kao organizatora GITEX manifestacije, gde je Srbija dobila poziv da u narednom periodu bude jedan od domaćina ove prestižne manifestacije, što predstavlja značajno priznanje za srpski inovacioni i startap ekosistem.

Galerija