Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Република Србија представљена као центар развоја вештачке интелигенције на GITEX Global 2024 у Дубаију

17. Октобар 2024.

Делегација Министарства науке, технолошког развоја и иновација, предвођена помоћником министра за иновације, трансфер технологије и технолошки развој Владимиром Радовановићем, учествовала је на GITEX Global 2024 у Дубаију, једном од највећих и најпрестижнијих технолошких догађаја

GITEX Global 2024, који се традиционално одржава у чувеном Dubai World Trade Centre, окупља више од 5.000 излагача и представља један од најважнијих светских догађаја у области технологије, вештачке интелигенције, сајбер безбедности, финтека, блокчејна и других иновација. Са преко 100.000 посетилаца из више од 140 земаља, овај догађај пружа јединствену платформу за размену знања, идеја и нових технолошких решења.

Помоћник министра Владимир Радовановић одржао је уводно излагање на тему „Србија као нови центар вештачке интелигенције у Европи“, током ког је представио српски иновациони екосистем, његову инфраструктуру и последње индикаторе Глобалног индекса иновација (GII). Нагласио je значај улагања Србије у иновациону инфраструктуру и ИКТ сектор, што је омогућило брзи развој стартап екосистема у земљи. Радовановић је у свом излагању изнео податке о томе како Србија, као земља науке и иновација, већ привлачи велике мултинационалне компаније које у Србији оснивају своје R&D центре и центре за таленте.

„Сваки успех почиње са визијом. Наша визија да постанемо нови центар за вештачку интелигенцију у Европи почела је пре пет година. Успоставили смо интегрисани иновациони екосистем широм Србије, са пет научно-технолошких паркова, 23 регионална иновациона стартап центра, 14 иновациона инкубатора на факултетима и институтима и 15 мејкерс лабова у средњим школама. Ова инфраструктура сада у потпуности подржава развој иновација од почетних фаза до комерцијализације”, рекао је Радовановић.

Истакао је да Србија тренутно има око 800 активних стартапа, са циљем да до 2025. године тај број достигне 1.000. Поред тога, Радовановић је нагласио све напоре које Србија чини у контексту развоја вештачке интелигенције, од едукације, преко правних оквира до инфраструктурне подршке и привлачења интернационалних компанија да у Србији развијају своје производе базиране на вештачкој интелигенцији.

На крају свог излагања, Радовановић је позвао све присутне на предстојећи GPAI Summit, који ће се одржати у Београду од 3. до 4. децембра, истакавши важност даљег учешћа и заједничких напора у глобалним иницијативама у области вештачке интелигенције.

Током учешћа на GITEX Global 2024, делегација Србије се састала и са извршним директором Artificial Intelligence, Digital Economy and Remote Work Applications Office, компанијама H3C Technologies Co, Supermicro, IBM, и извршном директорком Dubai World Trade Centre као организатора GITEX манифестације, где је Србија добила позив да у наредном периоду буде један од домаћина ове престижне манифестације, што представља значајно признање за српски иновациони и стартап екосистем.

Галерија
Погледајте још вести