Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Prof. dr Vladimir Crnojević član Grupe UN koju čini deset visokih predstavnika civilnog društva, privatnog sektora i naučne zajednice

12. Februar 2024.

Foto: CPN

Direktor instituta BioSens prof. dr Vladimir Crnojević odlukom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša izabran je u sastav Grupe UN, koju čini deset visokih predstavnika civilnog društva, privatnog sektora i naučne zajednice

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš odabrao je deset istaknutih i uglednih pojedinaca da u ličnom svojstvu budu deo ove Grupe u periodu od 2024. do 2025. godine. Zadatak Grupe je promovisanje nauke, tehnologije i inovacija u cilju ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja.

Grupa je deo Mehanizma za facilitaciju tehnologije, koji je uspostavljen Akcionim planom iz Adis Abebe i usvojen 2015. godine, kao deo Agende za održivi razvoj do 2030. Ovaj mehanizam treba da olakša saradnju i partnerstava svih zainteresovanih strana, kako bi se uz podršku tehnologije postigli Ciljevi održivog razvoja. Desetočlana Grupa UN imenuje se u svrhu pružanja podrške Mehanizmu za facilitaciju tehnologije u ostvarivanju zadatog cilja.

U okviru 77. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, na predloge Republike Srbije, konsenzusom je usvojena Rezolucija Međunarodna dekada nauka za održivi razvoj 2024-2033. Imenovanje prof. dr Vladimira Crnojevića za člana ove prestižne grupe ukazuje da su nastojanja Republike Srbije na polju nauke, inovacija i razvoja novih i održivih tehnologija prepoznata u međunarodnoj zajednici.

Pogledajte još vesti