Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Проф. др Владимир Црнојевић члан Групе УН коју чини десет високих представника цивилног друштва, приватног сектора и научне заједнице

12. Фебруар 2024.

Фото: ЦПН

Директор института БиоСенс проф. др Владимир Црнојевић одлуком Генералног секретара Уједињених нација Антониа Гутереша изабран је у састав Групе УН, коју чини десет високих представника цивилног друштва, приватног сектора и научне заједнице

Генерални секретар УН Антонио Гутереш одабрао је десет истакнутих и угледних појединаца да у личном својству буду део ове Групе у периоду од 2024. до 2025. године. Задатак Групе је промовисање науке, технологије и иновација у циљу остваривања Циљева одрживог развоја.

Група је део Механизма за фацилитацију технологије, који је успостављен Акционим планом из Адис Абебе и усвојен 2015. године, као део Агенде за одрживи развој до 2030. Овај механизам треба да олакша сарадњу и партнерстава свих заинтересованих страна, како би се уз подршку технологије постигли Циљеви одрживог развоја. Десеточлана Група УН именује се у сврху пружања подршке Механизму за фацилитацију технологије у остваривању задатог циља.

У оквиру 77. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку, на предлоге Републике Србије, консензусом је усвојена Резолуција Међународна декада наука за одрживи развој 2024-2033. Именовање проф. др Владимира Црнојевића за члана ове престижне групе указује да су настојања Републике Србије на пољу науке, иновација и развоја нових и одрживих технологија препозната у међународној заједници.

Погледајте још вести