Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Predstavnicima PPF Grupe predstavljen BIO4 Kampus

03. April 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Održan je sastanak na kojem je predstavnicima PPF Grupe predstavljen BIO4 Kampus

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović sa državnim sekretarom Vukašinom Grozdićem i direktorom Tima za IT i preduzetništvo u Kabinetu predsednika Vlade Republike Srbije Nenadom Paunovićem prezentovala je najveću pojedinačnu investiciju u nauku u Republici Srbiji, čija je ukupna vrednost 450 miliona evra.

„BIO4 Kampus će se prostirati na oko 30 hektara fantastične infrastrukture sa najmodernijom i najsavremenijom naučnom opremom. U okviru Kampusa imaćemo 9 naučnih instituta u kojima će se raditi istraživanja na poljima veštačke inteligencije, medicine, farmacije, biologije, biohemije, bioinženjeringa, ali i 7 fakulteta. Dakle, na jednom mestu okupićemo akademsku i naučnu zajednicu, startape i kompanije“, objasnio je Nenad Paunović.

Ministarka dr Jelena Begović je istakla da je razvoj biotehnologije i veštačke inteligencije postao prioritet Vlade Republike Srbije.

„Ove dve ovlasti i njihovo međusobno preplitanje vidimo kao izuzetnu priliku za Srbiju. Ne samo u okviru naučne delatnosti, već i za ekonomski razvoj države, ali i poboljšanje kvaliteta života naših građana. Mi jesmo malo tržište, ali želimo da budemo centar inovacija, pa je naš cilj da privučemo kompanije koje su dominantne upravo na polju biotehnologije i veštače inteligencije“, naglasila je dr Jelena Begović.

Predstavnici PPF Grupe na čelu sa Janom Ružičkom, izvršnim direktorom za eksterne poslove PPF Grupe ocenili su viziju Vlade Republike Srbije i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija za izgradnju BIO4 Kampusa kao vrlo pozitivnu i izrazili želju da razmotre sve potencijalne oblike saradnje u okviru ovog projekta.

PPF Grupa investira u više tržišnih segmenata kao što su finansijske usluge, telekomunikacije, biotehnologija, nekretnine i mašinstvo. Rast PPF Grupe počiva na razvoju tradicionalnih i novih industrija, gradnji moderne infrastrukture, digitalnoj ekonomiji i povezivanju češkog talenta i mogućnosti sa globalnim prilikama.

Galerija
Pogledajte još vesti