Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Potpisan memorandum o razvoju nuklearne energije između ministarstava i instituta

11. Jul 2024.

Foto: Tanjug

Memorandum o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije u Srbiji potpisan je juče između pet ministarstava Vlade Republike Srbije i 20 naučno – akademskih institucija i instituta

Među potpisnicima, pored Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, nalaze se i Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvete, Elektroprivreda Srbije, Elektromreža Srbije, Institut za nuklearne nauke Vinča, Srpsko nuklearno društvo, Direktorat za radiacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, fakulteti ekonomskih, medicinskih i tehničkih nauka. Potpisivanju je prisustvovao i premijer Miloš Vučević, koji je istakao da se ovim ispravlja greška načinjena osamdesetih godina prošlog veka, kada je država zabranila proizvodnju nuklearne energije.

„Niko nema dilemu da će pitanje električne energije biti dominantno i strateško, kao i da će ulaganje u ovu oblast biti pitanje suvereniteta i samostalnosti jedne države. Važno je znati da se radi o mirnodopskoj nuklearnoj energiji. Uključili smo naučnu zajednicu kako neko ko ne zna ništa o ovome ne bi plašio i zastrašivao građane. Ovo je velika šansa za Srbiju. Očekujem da radite transparentno i otvoreno. Ponosan sam što Srbija ima ovakve ljude i institucije“, poručio je premijer Vučević u svom obraćanju.

U okviru svog obraćanja na panelu, prof. dr Miroslav Trajanović, državni sekretar u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija istakao je da nuklearne tehnologije i energija igraju ključnu ulogu u mnogim mirnodopskim oblastima.

„Najvažnija je proizvodnja električne energije, gde nuklearne elektrane pružaju efikasan i pouzdan izvor struje bez emisije gasova staklene bašte, čineći ih ključnim za borbu protiv klimatskih promena. Pored toga, nuklearna medicina koristi radioaktivne izotope za dijagnostiku i lečenje bolesti, dok se u poljoprivredi i industriji nuklearne tehnologije koriste za poboljšanje proizvodnje i kvaliteta“, istakao je prof. dr Trajanović.

Galerija