Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Posebni savetnik ministra predstavio najvažnije državne projekte u oblasti nauke i inovacija

28. Februar 2024.

Foto: Tanjug

Jovan Milić, posebni savetnik ministra dr Jelene Begović, u Ambasadi Italije u Beogradu prisustvovao je centralnom događaju „BSBF 2024“

On je tom prilikom istakao važnost saradnje koju Srbija i Italija imaju na polju nauke i inovacija.

„Saradnja između naše dve zemlje na zavidnom je nivou. Radujemo se učešću na međunarodnom forumu u Trstu i negde je naše učešće na forumu logični nastavak prošlogodišnjeg foruma, koji smo organizovali u Beogradu“, ističe Milić. Ovom prilikom on je govorio o strateškim merama koje država primenjuje u cilju jačanja inovacionog ekosistema, kao i o razvoju veštačke inteligencije u Srbiji.

„Mnogi ne znaju da je Srbija jedna od 29 zemalja članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju, da imamo usvojenu nacionalnu strategiju, da smo osnovali Institut za veštačku intekigenciju. Kada pogledate državne ciljeve, barem polovina je iz domena nauke, a to govori o ozbiljnosti države da podrži dalji razvoj naučnog i inovacionog sistema“, dodao je Milić.

U okviru panel diskusije prisutnima su se obratili i Nenad Paunović, savetnik u kabinetu predsednice Vlade Republike Srbije, prof. dr Vladimir Crnojević, direktor BioSens instituta, dr Milan Ranđelović, direktor Naučno tehnološkog parka u Nišu i Goran Ferenc iz kompanije „Syrmia“.

Ambasador Italije u Srbiji Nj.E. Luka Gori poručio je da predstojeći Veliki naučni biznis forum u Trstu predstavlja priliku za srpske naučno-istraživačke organizacije i kompanije iz Srbije da se predstave.

„Srbija mnogo ulaže u sektore sa visokotehnološkim sadržajem – IKT, agrotehnologiju, biotehnologiju, veštačku inteligenciju. Veliki naučni biznis forum pružiće dodatnu priliku srpskom inovacionom ekosistemu da ojača svoje veštine“, rekao je Gori. On je istakao i važnost „BSBF 2024“, jer je Beograd izabran kao prvo mesto za prezentaciju predstojećeg Foruma. „Ovo je prva prezentacija i izbor Beograda i Srbije pokazuje važno priznanje ulozi koju Srbija ima u regionu i značaju koji Italija pridaje bilateralnim odnosima dve zemlje“, naglasio je Gori.

Prisutnima su se obratili i odbornica za rad, obuku, obrazovanje, istraživanje, univerzitet i porodicu regije Furlanija-Julijska krajina Alesija Rozolen, generalni sekretar Centralnoevropske inicijative Roberto Antonione i direktor organizacije domaćina BSBF Paolo Akunco.

Veliki naučni forum u Trstu, na kojem će Srbija imati i svoj deo, od 1. do 4. oktobra okupiće predstavnike najvećih i najvažnijih evropskih istraživačkih organizacija kako bi razgovarali o mogućnostima saradnje sa svetom industrije i komercijalnim partnerstvima između lokalnih aktera i velikih naučnih organizacija.

Galerija
Pogledajte još vesti