Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Посебни саветник министра представио најважније државне пројекте у области науке и иновација

28. Фебруар 2024.

Фото: Танјуг

Јован Милић, посебни саветник министра др Јелене Беговић, у Амбасади Италије у Београду присуствовао je централном догађају „БСБФ 2024“

Он је том приликом истакао важност сарадње коју Србија и Италија имају на пољу науке и иновација.

„Сарадња између наше две земље на завидном je нивоу. Радујемо се учешћу на међународном форуму у Трсту и негде је наше учешће на форуму логични наставак прошлогодишњег форума, који смо организовали у Београду“, истиче Милић. Овом приликом он је говорио о стратешким мерама које држава примењује у циљу јачања иновационог екосистема, као и о развоју вештачке интелигенције у Србији.

„Многи не знају да је Србија једна од 29 земаља чланица Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију, да имамо усвојену националну стратегију, да смо основали Институт за вештачку интекигенцију. Када погледате државне циљеве, барем половина је из домена науке, а то говори о озбиљности државе да подржи даљи развој научног и иновационог система“, додао је Милић.

У оквиру панел дискусије присутнима су се обратили и Ненад Пауновић, саветник у кабинету председнице Владе Републике Србије, проф. др Владимир Црнојевић, директор БиоСенс института, др Милан Ранђеловић, директор Научно технолошког парка у Нишу и Горан Ференц из компаније „Syrmia“.

Амбасадор Италије у Србији Њ.Е. Лука Гори поручио је да предстојећи Велики научни бизнис форум у Трсту представља прилику за српске научно-истраживачке организације и компаније из Србије да се представе.

„Србија много улаже у секторе са високотехнолошким садржајем – ИКТ, агротехнологију, биотехнологију, вештачку интелигенцију. Велики научни бизнис форум пружиће додатну прилику српском иновационом екосистему да ојача своје вештине“, рекао је Гори. Он је истакао и важност „БСБФ 2024“, јер је Београд изабран као прво место за презентацију предстојећег Форума. „Ово је прва презентација и избор Београда и Србије показује важно признање улози коју Србија има у региону и значају који Италија придаје билатералним односима две земље“, нагласио је Гори.

Присутнима су се обратили и одборница за рад, обуку, образовање, истраживање, универзитет и породицу регије Фурланија-Јулијска крајина Алесија Розолен, генерални секретар Централноевропске иницијативе Роберто Антонионе и директор организације домаћина БСБФ Паоло Акунцо.

Велики научни форум у Трсту, на којем ће Србија имати и свој део, од 1. до 4. октобра окупиће представнике највећих и најважнијих европских истраживачких организација како би разговарали о могућностима сарадње са светом индустрије и комерцијалним партнерствима између локалних актера и великих научних организација.

Галерија
Погледајте још вести