Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Pomoćnik ministra dr Marina Soković govorila u okviru radionice „Naučnica u 21. veku“

12. Februar 2024.

Foto: NITRA

Na Institutu za političke studije održana je radionica „Naučnica u 21. veku“, povodom Međunarodnog dana žena i devojčica u nauci, koji se obeležava 11. februara od 2015. godine, na osnovu Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Cilj radionice je da naučnice koje su se okupile sa trinaest naučnoistraživačkih organizacija, razgovaraju o iskustvima vezanim za teme od profesionalnih do privatnih sfera života.

Prisutnim naučnicama obratila se pomoćnica ministra za nauku dr Marina Soković i obavestila kako je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović ove nedelje održala uvodno obraćanje na panelu „Žene u nauci u usponu“ u okviru Generalne skupštine Ujedninjenih nacija, povodom Dana žena u nauci, istakavši šta sve Srbija čini da podrži položaj žena u nauci.

Od 2010. godine Ministarstvo organizuje konkurs za „Žene u nauci“, u saradnji sa Ujedninjenim nacijama i kompanijom Loreal Balkan kojim se dodeljuju tri nagrade - dve za doktore nauka i jednu za izradu doktorske teme. Naše naučnice se na ovaj konkurs prijavljuju sa sve prestižnijim temama i radovima, iz sve raznovrsnijih naučnh grana i disciplina i jako je teško napraviti izbor najboljih, rekla je dr Soković.

Ona je podsetila i da Ministarstvo podstiče i neguje rodnu ravnopravnost i Zakonom o nauci i istraživanjima i Strategijom naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije. „Broj zaposlenih žena na institutima društvenih nauka je 62%, na institutima tehničko-tehnoloških nauka je ovaj procenat nešto manji, ali će se povećavati, jer sve više devojaka upisuje fakultete iz prirodnih i tehničko-tehnloških nauka. Na fakultetima je oko 54% zaposlenih žena“, rekla je dr Soković i podsetila da je i na Univerzitetu u Dubaiju predstavila naš uspeh kada je u pitanju broj žena u nauci.

„Treba da nastavimo da negujemo entuzijazam i ljubav žena prema nauci i da budemo mentori devojčicama još od srednjoškolskog perioda. Naše zakonodavstvo je takođe nakolonjeno ženama, jer kod nas porodiljsko odsustvo traje godinu dana što je mnogo više nego u drugim zemljama gde prosečno bolovanje traje tri meseca. Takođe, prilikom izbora u naučna zvanja i prilikom određivanja izvrsnosti istraživača – period porodiljskog odsustva se ne uračunava u rokove za izbore i ocenjivanje rezultata“, podsetila je dr Soković.

Prisutne naučnice su pozvane da se obrate Ministarstvu sa svojim idejama i pitanjima kako bismo što uspešnije pomogli naučnicama da usklade svoje privatne i profesionalne obaveze, kako žene ne bi morale da biraju između karijere i privatnog života.

Galerija