Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Помоћник министра др Марина Соковић говорила у оквиру радионице „Научница у 21. веку“

12. Фебруар 2024.

Фото: НИТРА

На Институту за политичке студије одржана је радионица „Научница у 21. веку“, поводом Међународног дана жена и девојчица у науци, који се обележава 11. фебруара од 2015. године, на основу Резолуције Генералне скупштине Уједињених нација

Циљ радионице је да научнице које су се окупиле са тринаест научноистраживачких организација, разговарају о искуствима везаним за теме од професионалних до приватних сфера живота.

Присутним научницама обратила се помоћница министра за науку др Марина Соковић и обавестила како је министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић ове недеље одржала уводно обраћање на панелу „Жене у науци у успону“ у оквиру Генералне скупштине Уједнињених нација, поводом Дана жена у науци, истакавши шта све Србија чини да подржи положај жена у науци.

Од 2010. године Министарство организује конкурс за „Жене у науци“, у сарадњи са Уједнињеним нацијама и компанијом Лореал Балкан којим се додељују три награде - две за докторе наука и једну за израду докторске теме. Наше научнице се на овај конкурс пријављују са све престижнијим темама и радовима, из све разноврснијих научнх грана и дисциплина и јако је тешко направити избор најбољих, рекла је др Соковић.
Она је подсетила и да Министарство подстиче и негује родну равноправност и Законом о науци и истраживањима и Стратегијом научног и технолошког развоја Републике Србије. „Број запослених жена на институтима друштвених наука је 62%, на институтима техничко-технолошких наука је овај проценат нешто мањи, али ће се повећавати, јер све више девојака уписује факултете из природних и техничко-технлошких наука. На факултетима је око 54% запослених жена“, рекла је др Соковић и подсетила да је и на Универзитету у Дубаију представила наш успех када је у питању број жена у науци.

„Треба да наставимо да негујемо ентузијазам и љубав жена према науци и да будемо ментори девојчицама још од средњошколског периода. Наше законодавство је такође наколоњено женама, јер код нас породиљско одсуство траје годину дана што је много више него у другим земљама где просечно боловање траје три месеца. Такође, приликом избора у научна звања и приликом одређивања изврсности истраживача – период породиљског одсуства се не урачунава у рокове за изборе и оцењивање резултата“, подсетила је др Соковић.

Присутне научнице су позване да се обрате Министарству са својим идејама и питањима како бисмо што успешније помогли научницама да ускладе своје приватне и професионалне обавезе, како жене не би морале да бирају између каријере и приватног живота.

Галерија
Погледајте још вести