Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Položen kamen temeljac za novu zgradu Naučno-tehnološkog parka u Čačku

02. Avgust 2024.

Foto: Peđa Vučković

Državni zvaničnici prisustvovali svečanom početku izgradnje novog objekta vrednog 20,2 miliona evra

U Čačku je u položen kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Naučno-tehnološkog parka (NTP) na lokaciji “Cer”. Svečanom događaju su pored ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelene Begović prisustvovali i predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, ministar za javna ulaganja Darko Glišić, direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli, gradonačelnik Čačka Milun Todorović i direktor NTP Čačak Mirko Pešić.

Izgradnja novog objekta NTP Čačak finansirana je iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a završetak radova planiran je za decembar 2025. godine. Novi objekat biće bruto površine 12.759,01 m2, a ukupna vrednost investicije je 20.2 miliona evra.

„Trenutno u NTP-u Čačak radi preko 40 kompanija, svaka je razvila svoju originalnu ideju i inovaciju. Jako su ambiciozni, žele da osvoje svetsko tržište“, istakla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, dodavši da je svrha naučno-tehnološkog parka da im pomogne da se i finansijski i mentorski pripreme za svetsko tržište. „Na taj način doprinose izvozu iz Republike Srbije, razvoju inovacija i intelektualnoj svojini koja ostaje u Republici Srbiji, a što je još bitnije, okuplja mlade ljude, preduzetnike, naučnike, multidisciplinarne timove koji na osnovu svoje ekspertize i znanja razvijaju inovacije, koje naš svet treba da učine boljim i naše živote kvalitetnijim. Ovo je budućnost Srbije”, zaključila je dr Begović.

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević naglasio je važnost ovakvih investicija za privredni razvoj Srbije: „Imamo sposobne, dobro obučene i pripremljene ljude, sa jasnom vizijom i planovima šta dalje treba da se radi”, istakao je Vučević, dodavši da su oni razlog da budemo ponosni. „To je pobednička priča i Srbija koju želimo da vidimo”, zaključio je Vučević.

Direktor NTP-a Čačak Mirko Pešić istakao je značaj ulaganja u razvoj inovacionog ekosistema. „Na ovaj način podstičemo konkurentnost domaće privrede, promocijom savremenih tehnologija i stručnim usavršavanjem. Projekat izgradnje druge faze je prva green field investicija za NTP Čačak i najveće ulaganje dosad”, istakao je.

Mateo Kolanđeli, direktor EBRD-a za Zapadni Balkan rekao je da će ova banka nastaviti saradnju sa srpskim institucijama „Čestitamo na ovom važnom danu za Čačak, ovo je veoma dobar primer brze implementacija koja je moguća u saradnji sa posvećenim i efikasnim partnerima“, naveo je.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović pozdravio je ovaj početak izgradnje i istakao njegov značaj za Čačak. „Zahvalni smo Vladi Republike Srbije na podršci našim mladim ljudima”, rekao je.

U novom objektu NTP Čačak predviđeno je poslovanje novih 50 kompanija u kojima će raditi između 200 i 300 visokoobrazovanih stručnjaka. NTP Čačak, osnovan 2011. godine, trenutno obuhvata proizvodni i kancelarijski prostor površine 5.733 m2 i raspolaže najsavremenijom opremom, pružajući podršku inovativnim tehnološko-razvojnim i startap kompanijama.

Naučno-tehnološki park Čačak omogućava povezivanje sa institucijama i organizacijama, pristup finansijskim sredstvima, podršku razvoju startap ideja, opremljene infrastrukturne kapacitete i visoko-tehnološku opremu. Trenutno u parku posluje 46 korisnika sa 42 registrovane inovacije i preko 140 zaposlenih.

Firme koje su predstavljene u okviru svečanog početka gradnje uključuju: Natura eco 3D kuća, WPT Energy, Super protect, Fragment Incorporated i ZAMBA.