Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Положен камен темељац за нову зграду Научно-технолошког парка у Чачку

02. Август 2024.

Фото: Пеђа Вучковић

Државни званичници присуствовали свечаном почетку изградње новог објекта вредног 20,2 милиона евра

У Чачку је у положен камен темељац за изградњу нове зграде Научно-технолошког парка (НТП) на локацији “Цер”. Свечаном догађају су поред министарке науке, технолошког развоја и иновација др Јелене Беговић присуствовали и председник Владе Републике Србије Милош Вучевић, председница Народне скупштине Ана Брнабић, министар за јавна улагања Дарко Глишић, директор ЕБРД-а за Западни Балкан Матео Коланђели, градоначелник Чачка Милун Тодоровић и директор НТП Чачак Мирко Пешић.

Изградња новог објекта НТП Чачак финансирана је из зајма Европске банке за обнову и развој (EBRD), а завршетак радова планиран је за децембар 2025. године. Нови објекат биће бруто површине 12.759,01 м2, а укупна вредност инвестиције је 20.2 милиона евра.

„Тренутно у НТП-у Чачак ради преко 40 компанија, свака је развила своју оригиналну идеју и иновацију. Јако су амбициозни, желе да освоје светско тржиште“, истакла је министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, додавши да је сврха научно-технолошког парка да им помогне да се и финансијски и менторски припреме за светско тржиште. „На тај начин доприносе извозу из Републике Србије, развоју иновација и интелектуалној својини која остаје у Републици Србији, а што је још битније, окупља младе људе, предузетнике, научнике, мултидисциплинарне тимове који на основу своје експертизе и знања развијају иновације, које наш свет треба да учине бољим и наше животе квалитетнијим. Ово је будућност Србије”, закључила је др Беговић.

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић нагласио је важност оваквих инвестиција за привредни развој Србије: „Имамо способне, добро обучене и припремљене људе, са јасном визијом и плановима шта даље треба да се ради”, истакао је Вучевић, додавши да су они разлог да будемо поносни. „То је победничка прича и Србија коју желимо да видимо”, закључио је Вучевић.

Директор НТП-а Чачак Мирко Пешић истакао је значај улагања у развој иновационог екосистема. „На овај начин подстичемо конкурентност домаће привреде, промоцијом савремених технологија и стручним усавршавањем. Пројекат изградње друге фазе је прва green field инвестиција за НТП Чачак и највеће улагање досад”, истакао је.

Матео Коланђели, директор ЕБРД-а за Западни Балкан рекао је да ће ова банка наставити сарадњу са српским институцијама „Честитамо на овом важном дану за Чачак, ово је веома добар пример брзе имплементација која је могућа у сарадњи са посвећеним и ефикасним партнерима“, навео је.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић поздравио је овај почетак изградње и истакао његов значај за Чачак. „Захвални смо Влади Републике Србије на подршци нашим младим људима”, рекао је.

У новом објекту НТП Чачак предвиђено је пословање нових 50 компанија у којима ће радити између 200 и 300 високообразованих стручњака. НТП Чачак, основан 2011. године, тренутно обухвата производни и канцеларијски простор површине 5.733 м2 и располаже најсавременијом опремом, пружајући подршку иновативним технолошко-развојним и стартап компанијама.

Научно-технолошки парк Чачак омогућава повезивање са институцијама и организацијама, приступ финансијским средствима, подршку развоју стартап идеја, опремљене инфраструктурне капацитете и високо-технолошку опрему. Тренутно у парку послује 46 корисника са 42 регистроване иновације и преко 140 запослених.

Фирме које су представљене у оквиру свечаног почетка градње укључују: Natura eco 3D кућа, WPT Energy, Super protect, Fragment Incorporated и ЗАМБА.

Погледајте још вести