Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Partnerstvo sa „Fajzerom” u razvoju biomedicine i biotehnologije

26. Septembar 2023.

Foto: Zoran Petrović, NITRA

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i regionalni direktor kompanije „Fajzer” Mohamed Hamam potpisali su danas Memorandum o razumevanju, kao potvrdu partnerstva u okviru razvoja biomedicine i biotehnologije u Srbiji, izgradnjom BIO4 Kampusa

Sastanku i potpisivanju prisustvovali su i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović i regionalni tim kompanije „Fajzer”.

Premijerka je naglasila da je saradnja sa kompanijom „Fajzer” i potpisivanje Memoranduma u skladu sa prioritetom Vlade Srbije da ulaže u nauku, inovacije i upotrebu savremenih tehnologija, među kojima posebno mesto zauzimaju biotehnologija i veštačka inteligencija.

Važnost ovih tehnologija se posebno ogleda kroz izgradnju jednog od prioritenih projekata u mandatu ove vlade, a to je BIO4 Kampus.

Brnabić je navela da ovaj dokument omogućava prostor za dalje povećanje konkurentnosti naše privrede, sa fokusom na angažovanje kompanije „Fajzer” na povećanju broja kliničkih studija, obrazovanju, promociji, razmeni znanja i saradnji sa našim institutima i fakultetima u oblasti istraživanja i razvoja.

Predsednica Vlade je naglasila da će BIO4 kampus okupiti visoko obrazovanje, nauku, privatni sektor, startap kompanije, investitore i sve druge relevantne činioce kako bi Srbija postala međunarodno prepoznata u oblasti bioekonomije kao novog generatora privrednog rasta naše zemlje u budućnosti.

Hamam je rekao da je „Fajzer” kao kompanija iz dana u dan nezaustavljiva u potrazi za inovativnim otkrićima koja menjaju živote pacijenata, posvećena pronalaženju rešenja kako bi stigla do svakog od njih, oslanjajući se na nauku koja uvek pobeđuje.

On je izrazio zadovoljstvo što će tu misiju nastaviti kroz blisku saradnju sa državom Srbijom.