Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Партнерство са „Фајзером” у развоју биомедицине и биотехнологије

26. Септембар 2023.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и регионални директор компаније „Фајзер” Мохамед Хамам потписали су данас Меморандум о разумевању, као потврду партнерства у оквиру развоја биомедицине и биотехнологије у Србији, изградњом БИО4 Кампуса

Састанку и потписивању присуствовали су и министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић и регионални тим компаније „Фајзер”.

Премијерка је нагласила да је сарадња са компанијом „Фајзер” и потписивање Меморандума у складу са приоритетом Владе Србије да улаже у науку, иновације и употребу савремених технологија, међу којима посебно место заузимају биотехнологија и вештачка интелигенција.

Важност ових технологија се посебно огледа кроз изградњу једног од приоритених пројеката у мандату ове владе, а то је БИО4 Кампус.

Брнабић је навела да овај документ омогућава простор за даље повећање конкурентности наше привреде, са фокусом на ангажовање компаније „Фајзер” на повећању броја клиничких студија, образовању, промоцији, размени знања и сарадњи са нашим институтима и факултетима у области истраживања и развоја.

Председница Владе је нагласила да ће БИО4 кампус окупити високо образовање, науку, приватни сектор, стартап компаније, инвеститоре и све друге релевантне чиниоце како би Србија постала међународно препозната у области биоекономије као новог генератора привредног раста наше земље у будућности.

Хамам је рекао да је „Фајзер” као компанија из дана у дан незаустављива у потрази за иновативним открићима која мењају животе пацијената, посвећена проналажењу решења како би стигла до сваког од њих, ослањајући се на науку која увек побеђује.

Он је изразио задовољство што ће ту мисију наставити кроз блиску сарадњу са државом Србијом.

Галерија
Погледајте још вести