Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Otvorena konferencija Digihack u Beogradu

23. Septembar 2023.

Foto: NITRA

Posebni savetnik ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jovan Milić otvorio je konferenciju „FON Digihack“, koju su organizovali studenti sa Fakulteta organizacionih nauka

Ova konferencija predstavlja spoj tehnološke konferencije, sajma kompanija i hakatona koji prema rečima organizatora okuplja preko 250 delegata. Teme koje dominiraju na konferenciji obuhvataju širok spektar IT oblasti.

„IKT su u fokusu Vlade Republike Srbije, znate da je u prvoj polovini izvoz u IKT sektoru dostigao 1,6 milijardi evra, što je više od 40% u odnosu na rekordnu 2022. godinu. Ono što moram da napomenem jeste da ova konferencija nije samo prilika da se informišemo o najnovijim tehnološkim trendovima, već i da razgovaramo o važnosti ulaganja u nauku, tehnologiju i inovacije“ – istakao je Milić u svom obraćanju.

On je posebno preneo pozdrave dr Jelene Begović, prisutnima, a osvrnuo se i na aktuelne projekte Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, poput izgradnje BIO4 kampusa, ali i proširenja kapaciteta Naučno tehnoloških parkova u Nišu, Čačku i Kruševcu.

„Nauka, tehnologija i inovacija su oblasti na kojima se moderno društvo zasniva. Ove oblasti oblikuju naš svet. I svako od nas u svom svakodnevnom životu dolazi u kontakt sa naukom i sa tehnologijom, a pogotovu sa inovacijama. Oni koji ne mogu pravilno da ih koriste i razumeju, gube korak u borbi za napredak i kao pojedinci i kao nacije“ – zaključuje on.

Prisutnima se obratio i Milan Dobrijević, državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, ali i predstavnici brojnih firmi.

Konferencija je nastala na ideju studenata Fakulteta organizacionih nauka Petra Bogdanovića i Dušana Bogunovića.