Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Održana treća SPLET TECH konferencija

09. Oktobar 2024.

Treća po redu SPLET TECH konferencija održana je u MTS Dvorani uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

U okviru konferencije, Ministarstvo je u saradnji sa Method agencijom organizovalo panel diskusiju pod nazivom „ZALET INOVACIJA: od laboratorije do tržišta - akademski startapi kao pokretači promena“.

Na panelu su učestvovali državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić, asistent na Katedri za menadžment tehnologije, inovacija i održivog razvoja Fakulteta organizacionih nauka i član tima Inovacionog inkubatora Poljoprivrednog fakulteta Jovana Rakićević, naučni saradnik na institutu BioSens Branimir Bajac i osnivač startapa Artemi Lazar Cvetković, a panel je moderirao Miloš Pejčinović ispred agencije Method.

Teme ove panel diskusije bile su značaj inovacionih inkubatora u naučno-istraživačkim organizacijama, transformacija studentskih timova u uspešne startape, važnost razvoja spinofa, kao i značaj razvoja infrastrukture koja podstiče akademsku zajednicu da svoje inovativne ideje razvije do proizvoda i usluga koje se mogu plasirati na tržištu.

„Cilj Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija jeste da dostigne hiljadu startapa u našem ekosistemu, kao i da iz našeg ekosistema izađe jednorog. U prethodnom periodu radili smo na kreiranju inovacionih inkubatora u naučno-istraživačkim organizacijama kako bi studenti, naučnici i istraživači mogli zajedno da rade na razvoju svojih preduzetničkih ideja, kreiranju preduzetničkih timova i kompanija“, izjavio je Grozdić.

Ovogodišnja SPLET TECH konferencija okupila je više od 2.500 učesnika i preko 150 govornika iz zemlje i inostranstva, koji su podelili svoja znanja i iskustva iz oblasti inovacija, tehnologije i razvoja startapa. Konferencija je omogućila povezivanje predstavnika akademske zajednice, naučnoistraživačkih organizacija, startapa i privrede, sa ciljem jačanja saradnje, i stvaranja podsticajnog okruženja za razvoj inovacija u Srbiji. Takođe, startapi su imali jedinstvenu priliku da direktno stupe u razgovor sa investitorima iz čitave Evrope.

Galerija