Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Održana prva sednica Saveta za veštačku inteligenciju

30. Avgust 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Održana je prva sednica Saveta za veštačku inteligenciju koju je vodio predsednik Saveta prof. dr Igor Peško, savetnik predsednika Vlade Republike Srbije Miloša Vučevića. Sednici je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija prof. dr Miroslav Trajanović

Predsednik Saveta za veštačku inteligenciju Igor Peško, istakao je važnost prve sednice ovog tela.

„Tokom današnje sednice postavili smo temelje našeg rada kroz utvrđivanje detalja o poslovniku, a trenutni prioritet nam je svakako organizacija Samita Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju, čiji je domaćin Republika Srbija početkom decembra. Osim ove manifestacije, od ogromne važnosti nam je definisanje Strategije veštačke inteligencije, kao i priprema Zakona o veštačkoj inteligenciji“, zaključio je Igor Peško, savetnik predsednika Vlade Republike Srbije.

„Način na koji ćemo razvijati veštačku inteligenciju u Republici Srbiji umnogome zavisi od rada ovog tela. Na nama je velika odgovornost i ako bude potrebno sastajaćemo se svakodnevno kako bismo ostvarili sve ciljeve koje smo zacrtali. Trebalo bi što pre usvojiti Strategiju veštačke inteligencije kako bismo mogli da se posvetimo akcionom planu, koji uključuje mnoštvo inicijativa koje treba realizovati u narednom periodu“, istakao je prof. dr Trajanović, državni sekretar Ministarstva.

Galerija