Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Od EXPO-a do najveće svetske konferencije o tehnologiji

17. Novembar 2023.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Lisabon je od 13. do 16. novembra bio domaćin prestižnog Web Summit-a, globalne konferencije koja je okupila više od 70.000 učesnika iz 160 zemalja

Ovaj događaj, koji je poznat kao najveći skup o tehnologijama na svetu, pružio je platformu za razmenu ideja, pronalaženje partnera i privlačenje investicija.

Web Summit je započeo 2009. godine kao jednostavna ideja da se poveže tehnološka zajednica sa svim industrijama, od novih i modernih do tradicionalnih. Ove godine, rekordnih 2.600 startap kompanija i prisustvo više od 900 investitora potvrđuju njegov globalni uticaj. Osim lidera najvećih svetskih IT-tehnoloških kompanija, konferencija je okupila i zvučna imena iz politike, sporta, kao i osnivače startap-ova koji teže postati ključni igrači na svetskom tržištu. Izuzetno bitan je i turistički aspekt ovog samita. Naime, samo zbog Web Summit-a Lisabon svake godine poseti 80.000 inostranih turista.

U sklopu Web Summit-a, Srbiju su predstavljali ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, sa preko 400 učesnika iz Srbije.

Ministarka dr Begović istakla je značaj događaja kao što je Web Summit, povukavši paralelu između Lisabona i Beograda, nekadašnjeg i budućeg domaćina Međunarodne Specijalizovane izložbe EXPO. “Lisabon, domaćin Expo-a 1998, pruža inspiraciju za Beograd, gde će se održati EXPO 2027”, rekla je dr Begović. “Isto kao u Beogradu, ideja je bila da se rastereti staro jezgro od velike količine ljudi, turista, učenika, studenata koji trebaju u kratkom roku da prođu kroz EXPO i da budu učesnici u procesu, tako da su u Lisabonu na 20 km od starog gradskog centra, u staroj industrijskoj zoni izradili EXPO, čime su je transformisali”, objasnila je ona.

“Tako je sa početnom infrastrukturom za potrebe ove izložbe nikao čitav novi grad. Paralele između ova dva grada ukazuju na potencijal za stvaranje novog grada, arhitektonskog, socijalnog i kulturnog okruženja, što je jedinstvena prilika za Srbiju”, navela je dr Begović.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež naglasio je ključnu ulogu srpskih kompanija u jačanju konkurentske prednosti. “Ovaj skup je izuzetna prilika za predstavljanje srpskog biznisa. Inovacije su ključne, a otvaranje vrata stranim investitorima igra ključnu ulogu u našem razvoju”, izjavio je Čadež.

Ovogodišnji Web Summit, proglašen najboljom tehnološkom konferencijom na svetu, ne samo da je obezbedio prostor za globalnu diskusiju o daljem razvoju novih digitalnih industrija, već je i omogućio Srbiji da se istakne kao značajan igrač u globalnoj tehnološkoj areni.

Pogledajte još vesti