Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Од EXPO-a до највеће светске конференције о технологији

17. Новембар 2023.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Лисабон је од 13. до 16. новембра био домаћин престижног Web Summit-a, глобалне конференције која је окупила више од 70.000 учесника из 160 земаља

Овај догађај, који је познат као највећи скуп о технологијама на свету, пружио је платформу за размену идеја, проналажење партнера и привлачење инвестиција.

Web Summit је започео 2009. године као једноставна идеја да се повеже технолошка заједница са свим индустријама, од нових и модерних до традиционалних. Ове године, рекордних 2.600 стартап компанија и присуство више од 900 инвеститора потврђују његов глобални утицај. Осим лидера највећих светских ИТ-технолошких компанија, конференција је окупила и звучна имена из политике, спорта, као и осниваче стартап-ова који теже постати кључни играчи на светском тржишту. Изузетно битан је и туристички аспект овог самита. Наиме, само због Web Summit-a Лисабон сваке године посети 80.000 иностраних туриста.

У склопу Web Summit-a, Србију су представљали министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, са преко 400 учесника из Србије.

Министарка др Беговић истакла је значај догађаја као што је Web Summit, повукавши паралелу између Лисабона и Београда, некадашњег и будућег домаћина Међународне Специјализоване изложбе EXPO. “Лисабон, домаћин Expo-a 1998, пружа инспирацију за Београд, где ће се одржати EXPO 2027”, рекла је др Беговић. “Исто као у Београду, идеја је била да се растерети старо језгро од велике количине људи, туриста, ученика, студената који требају у кратком року да прођу кроз EXPO и да буду учесници у процесу, тако да су у Лисабону на 20 км од старог градског центра, у старој индустријској зони израдили EXPO, чиме су је трансформисали”, објаснила је она.

“Тако је са почетном инфраструктуром за потребе ове изложбе никао читав нови град. Паралеле између ова два града указују на потенцијал за стварање новог града, архитектонског, социјалног и културног окружења, што је јединствена прилика за Србију”, навела је др Беговић.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж нагласио је кључну улогу српских компанија у јачању конкурентске предности. “Овај скуп је изузетна прилика за представљање српског бизниса. Иновације су кључне, а отварање врата страним инвеститорима игра кључну улогу у нашем развоју”, изјавио је Чадеж.

Овогодишњи Web Summit, проглашен најбољом технолошком конференцијом на свету, не само да је обезбедио простор за глобалну дискусију о даљем развоју нових дигиталних индустрија, већ је и омогућио Србији да се истакне као значајан играч у глобалној технолошкој арени.

Погледајте још вести