Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Najnoviji izveštaj Globalnog indeksa inovacija za 2024. godinu: Republika Srbija zauzela 52. mesto u svetu

27. Septembar 2024.

Prema najnovijem izveštaju Globalnog indeksa inovacija (GII) za 2024. godinu, Republika Srbija zauzela je 52. mesto među 133 zemlje, što predstavlja napredak u odnosu na prethodnu godinu. U kategoriji zemalja sa višim srednjim nivoom dohotka, Srbija se nalazi na visokom 7. mestu. Postignuti rezultati ukazuju na pozitivan trend u inovacijama i da se Srbija nalazi iznad regionalnog proseka u domenu infrastrukture.

Ostvareni su značajni rezultati u oblastima koje su u nadležnosti Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, pa se tako u kategoriji znanja i tehnologije nalazimo na 41. mestu, dok se posebno izdvaja 13. mesto u svetu po broju naučno-tehničkih članaka. Ovim se naglašava visok nivo produktivnosti akademske zajednice i porast istraživačkih aktivnosti u zemlji.

U oblasti izvoza kulturnih i kreativnih dobara, Srbija je na 14. mestu u svetu, što ukazuje na potencijal za razvoj kreativnih industrija. Napredak je vidljiv i u finansiranju startapa i rastućih kompanija, kao i u sektoru visokotehnološke proizvodnje i izvoza. Ostvaren rast doprineo je poboljšanju pozicije Srbije na globalnom tržištu visoke tehnologije, pokazujući uspešnu primenu inovacija u industriji.

Značajan porast primene robotike, koji iznosi 58,7%, ukazuje na brz proces digitalizacije i automatizacije u različitim sektorima privrede. Ovaj rezultat je plod kontinuiranih ulaganja u razvoj infrastrukture i unapređenje saradnje između istraživačkih institucija i privrede.

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija navodi da će nastaviti da ulaže resurse i strateške napore u cilju unapređenja inovacionog ekosistema Srbije, sa fokusom na integraciju nauke i privrede, podršku mladim talentima i jačanje globalne konkurentnosti zemlje u oblasti istraživanja i inovacija.