Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Најновији извештај Глобалног индекса иновација за 2024. годину: Република Србија заузела 52. место у свету

27. Септембар 2024.

Према најновијем извештају Глобалног индекса иновација (GII) за 2024. годину, Република Србија заузела је 52. место међу 133 земље, што представља напредак у односу на претходну годину. У категорији земаља са вишим средњим нивоом дохотка, Србија се налази на високом 7. месту. Постигнути резултати указују на позитиван тренд у иновацијама и да се Србија налази изнад регионалног просека у домену инфраструктуре.

Остварени су значајни резултати у областима које су у надлежности Министарства науке, технолошког развоја и иновација, па се тако у категорији знања и технологије налазимо на 41. месту, док се посебно издваја 13. место у свету по броју научно-техничких чланака. Овим се наглашава висок ниво продуктивности академске заједнице и пораст истраживачких активности у земљи.

У области извоза културних и креативних добара, Србија је на 14. месту у свету, што указује на потенцијал за развој креативних индустрија. Напредак је видљив и у финансирању стартапа и растућих компанија, као и у сектору високотехнолошке производње и извоза. Остварен раст допринео је побољшању позиције Србије на глобалном тржишту високе технологије, показујући успешну примену иновација у индустрији.

Значајан пораст примене роботике, који износи 58,7%, указује на брз процес дигитализације и аутоматизације у различитим секторима привреде. Овај резултат је плод континуираних улагања у развој инфраструктуре и унапређење сарадње између истраживачких институција и привреде.

Министарство науке, технолошког развоја и иновација наводи да ће наставити да улаже ресурсе и стратешке напоре у циљу унапређења иновационог екосистема Србије, са фокусом на интеграцију науке и привреде, подршку младим талентима и јачање глобалне конкурентности земље у области истраживања и иновација.

Погледајте још вести