Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

„Moramo usmeriti aktivnosti i sredstva na oblasti sa najvećim potencijalom“

25. Septembar 2023.

Foto: Zoran Petrović, NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović bila je u fokusu na današnjoj konferenciji „Regionalni razvoj Srbije - pametna specijalizacija i pametni regioni“, koja se održava u Privrednoj komori Srbije

Ministarka dr Begović je naglasila ključnu ulogu Strategije pametne specijalizacije u Srbiji na otvaranju konferencije.

„Suština Strategije pametne specijalizacije je usmeriti aktivnosti i sredstva prioritetno na oblasti sa najvećim potencijalom i doprineti razvoju zasnovanom na znanju. Cilj strategije je da vidimo gde smo dobri i imamo potencijale da to iskoristimo za regionalni razvoj. Da na dokazima identifikujemo potrebe i snage naše zemlje“, rekla je ministarka dr Jelena Begović.

Dr Begović je dodala da je Strategija pametne specijalizacije od suštinskog značaja i za otvaranje novih radnih mesta sa intenzivnim znanjem, stavljajući poseban akcenat na potencijal regionalnog razvoja.

Ministarka dr Jelena Begović je takođe podsetila prisutne na četiri prioritetne oblasti identifikovane unutar Strategije pametne specijalizacije u Srbiji: hrana za budućnost, informacione i komunikacione tehnologije, kreativne industrije, i mašine i proizvodni procesi budućnosti.

Konferencija je organizovana u saradnji sa Nacionalnim konventom o Evropskoj uniji (NKEU), Evropskim pokretom u Srbiji (EPuS) i Privrednom komorom Srbije (PKS), a okupila je stručnjake i donosioce odluka kako bi se dalje unapredila Strategija pametne specijalizacije i podržao ravnomerni regionalni razvoj Srbije.

Galerija
Pogledajte još vesti