Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Ministarka dr Jelena Begović sa studentima Harvard Univerziteta

13. Maj 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović organizovala je prijem studenata Harvard Univerziteta u Vladi Republike Srbije

Tokom prijema, studentima su prezentovani BIO4 Kampus, tokovi razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji, kao i pozitivni primeri startap kompanija GapApp i Cloud City, koji su svoje uspešne biznis ideje sproveli kao deo projekta akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji - Katapult.

Ministarka dr Begović istakla je da je nedavno posetila Harvard Univerzitet, zbog čega joj je posebno drago da su upravo studenti ovog univerziteta posetili Republiku Srbiju.

“Prezentovali smo šta Srbija radi u nauci i inovacijama, kako razvijamo jedan novi ekosistem koji treba da doprinese i ekonomskom, ali i društvenom razvoju Republike Srbije i kreiranju bolje budućnosti, koja može da se suoči sa svim ovim globalnim izazovima. Prezentovan je projekat izgradnje BIO4 Kampusa, kao jednog od najvećih projekata u širokom regionu vezanih za nauku, startap ekosistem i za istraživanje i razvoj, i predstavlja spoj biotehnologije i veštačke inteligencije”, istakla je ona, dodavši da je predstavljen takođe i ekosistem vezan za veštačku inteligenciju u Srbiji.

“Objasnili smo koliko su nauka i nove tehnologije važne za našu zemlju, a predstavljene su i dve startap kompanije, kao slika šta Srbija radi i koliko je postala kompetitivna u oblasti i veštačke inteligencije i informacionih tehnologija, a ono na čemu sada radimo je nova revolucija - spoj veštačke inteligencije i biotehnologije. Jako nam je drago da smo mogli da ugostimo ove sjajne mlade ljude, koji grade karijeru, ali koji su makar u ovih nekoliko dana uspeli da osete i vide šta je Srbija i da vide viziju Srbije, kao zemlje tehnološkog razvoja i vrlo bitne tačke u budućnosti na globalnoj mapi inovacija”, zaključila je ona.

Studenti Harvard Univerziteta su u Srbiju došli u okviru studentskog putovanja Balkan Trek, tokom kog obilaze i Crnu Goru i Albaniju kako bi stekli utisak o političkim i ekonomskim prilikama na Balkanu.

“Imao sam priliku da upoznam ministarku prilikom njene posete Harvardu i još tada da se uverim u projekte koje Republika Srbija realizuje. Danas sam se dodatno oduševio svime što radite u okviru veštačke inteligencije i digitalizacije”, istakao je Gonzalo Arana, student Harvard Univerziteta, poreklom iz Španije.

“Kineska poslovica kaže da je od čitanja 100 knjiga bolje uveriti se uživo. Mnogo smo čitali o Balkanu, ali ono što smo ovde videli i doživeli svakako je najznačajnije. Oduševljeni smo prijemima, koji su nam organizovani u Republici Srbiji, kao i svime što smo čuli ovde”, istakla je Sintija Luo, studentkinja Harvard Univerziteta, poreklom iz Kine.

“Srbija ima novu priču da prikaže, koja kreće sa izgradnjom budućnosti. To je priča o transformaciji i o novim razmišljanjima, i počinje projektima kakve ste danas podelili sa nama. Hvala na prilici da dobijemo uvid u ono na čemu radite,” rekao je Armugan Sajed, student Harvard Univerziteta, poreklom iz Sjedinjenih Američkih Država.

Pogledajte još vesti