Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка др Јелена Беговић са студентима Харвард Универзитета

13. Мај 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић организовала је пријем студената Харвард Универзитета у Влади Републике Србије

Током пријема, студентима су презентовани БИО4 Кампус, токови развоја вештачке интелигенције у Републици Србији, као и позитивни примери стартап компанија GapApp и Cloud City, који су своје успешне бизнис идеје спровели као део пројекта акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији - Катапулт.

Министарка др Беговић истакла је да је недавно посетила Харвард Универзитет, због чега јој је посебно драго да су управо студенти овог универзитета посетили Републику Србију.

“Презентовали смо шта Србија ради у науци и иновацијама, како развијамо један нови екосистем који треба да допринесе и економском, али и друштвеном развоју Републике Србије и креирању боље будућности, која може да се суочи са свим овим глобалним изазовима. Презентован је пројекат изградње БИО4 Кампуса, као једног од највећих пројеката у широком региону везаних за науку, стартап екосистем и за истраживање и развој, и представља спој биотехнологије и вештачке интелигенције”, истакла је она, додавши да је представљен такође и екосистем везан за вештачку интелигенцију у Србији.

“Објаснили смо колико су наука и нове технологије важне за нашу земљу, а представљене су и две стартап компаније, као слика шта Србија ради и колико је постала компетитивна у области и вештачке интелигенције и информационих технологија, а оно на чему сада радимо је нова револуција - спој вештачке интелигенције и биотехнологије. Јако нам је драго да смо могли да угостимо ове сјајне младе људе, који граде каријеру, али који су макар у ових неколико дана успели да осете и виде шта је Србија и да виде визију Србије, као земље технолошког развоја и врло битне тачке у будућности на глобалној мапи иновација”, закључила је она.

Студенти Харвард Универзитета су у Србију дошли у оквиру студентског путовања Балкан Трек, током ког обилазе и Црну Гору и Албанију како би стекли утисак о политичким и економским приликама на Балкану.

“Имао сам прилику да упознам министарку приликом њене посете Харварду и још тада да се уверим у пројекте које Република Србија реализује. Данас сам се додатно одушевио свиме што радите у оквиру вештачке интелигенције и дигитализације”, истакао је Гонзало Арана, студент Харвард Универзитета, пореклом из Шпаније.

“Кинеска пословица каже да је од читања 100 књига боље уверити се уживо. Много смо читали о Балкану, али оно што смо овде видели и доживели свакако је најзначајније. Одушевљени смо пријемима, који су нам организовани у Републици Србији, као и свиме што смо чули овде”, истакла је Синтија Луо, студенткиња Харвард Универзитета, пореклом из Кине.

“Србија има нову причу да прикаже, која креће са изградњом будућности. То је прича о трансформацији и о новим размишљањима, и почиње пројектима какве сте данас поделили са нама. Хвала на прилици да добијемо увид у оно на чему радите,” рекао је Армуган Сајед, студент Харвард Универзитета, пореклом из Сједињених Америчких Држава.

Погледајте још вести