Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Ministarka dr Jelena Begović otvorila drugi Saige RDI forum

21. Novembar 2023.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović prisustvovala je drugom Saige RDI forumu, koji je organizovan kao nastavak uspešnog prvog foruma održanog na Avali u julu 2023. godine

Na forumu su učestvovali predstavnici 17 instituta u transformaciji, nacionalni institucionalni konsultanti, kao i predstavnici SAIGE Jedinice za upravljanje projektom (JUP).

„U cilju implementiranja ovog projekta na najbolji mogući način, od izuzetne je važnosti da se sastajemo, kako bismo uvideli koji su izazovi pred nama i kako bismo razmenili iskustva u njihovom rešavanju“, rekla je ministarka dr Jelena Begović pri otvaranju Foruma.

Ministarka dr Begović je naglasila da je projekat usmeren na aсeleraciju inovacija i fokusiran na preduzetništvo. „Radimo na kreiranju ekosistema u institucijama koji će omogućiti formiranje novih startapa i razvijanje inovacija. Cilj Ministarstva je povećanje broja startapa koji dolaze iz akademije, a ovaj projekat je jedan od mehanizama da do toga dođemo. Država je za ovaj program odvojila skoro osamdeset miliona evra, što podrazumeva podršku Fondu za inovacionu delatnost, Fondu za nauku, ali i podršku transformaciji instituta“, dodaje je ona.

Osvrćući se na proširenje broja instituta u transformaciji, izrazila je zadovoljstvo inicijativom. „Drago mi je što se od prvobitne ideje da se transformiše šest instituta došlo do osamnaest. Svaki od ovih instituta razvija se svojim tempom, što je sasvim normalno, jer nismo svi krenuli sa iste pozicije i nismo svi imali iste potencijale,“ istakla je dr Begović, dodavši da je u ovom procesu važna saradnja, deljenje iskustava i zajedničko učenje.

Ministarka Begović zaključila je svoje obraćanje izrazivši posvećenost ostvarenju ovih ciljeva i saradnji u jačanju inovacionog ekosistema Srbije.

Galerija
Pogledajte još vesti