Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка др Јелена Беговић отворила други Saige RDI форум

21. Новембар 2023.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић присуствовала је другом Saige RDI форуму, који је организован као наставак успешног првог форума одржаног на Авали у јулу 2023. године

На форуму су учествовали представници 17 института у трансформацији, национални институционални консултанти, као и представници SAIGE Јединицe за управљање пројектом (ЈУП).

„У циљу имплементирања овог пројекта на најбољи могући начин, од изузетне је важности да се састајемо, како бисмо увидели који су изазови пред нама и како бисмо разменили искуства у њиховом решавању“, рекла је министарка др Јелена Беговић при отварању Форума.

Министарка др Беговић је нагласила да је пројекат усмерен на аселерацију иновација и фокусиран на предузетништво. „Радимо на креирању екосистема у институцијама који ће омогућити формирање нових стартапа и развијање иновација. Циљ Министарства је повећање броја стартапа који долазе из академије, а овај пројекат је један од механизама да до тога дођемо. Држава је за овај програм одвојила скоро осамдесет милиона евра, што подразумева подршку Фонду за иновациону делатност, Фонду за науку, али и подршку трансформацији института“, додаје је она.

Осврћући се на проширење броја института у трансформацији, изразила је задовољство иницијативом. „Драго ми је што се од првобитне идеје да се трансформише шест института дошло до осамнаест. Сваки од ових института развија се својим темпом, што је сасвим нормално, јер нисмо сви кренули са исте позиције и нисмо сви имали исте потенцијале,“ истакла је др Беговић, додавши да је у овом процесу важна сарадња, дељење искустава и заједничко учење.

Министарка Беговић закључила је своје обраћање изразивши посвећеност остварењу ових циљева и сарадњи у јачању иновационог екосистема Србије.

Галерија
Погледајте још вести