Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Ministarka dr Begović se sastala sa ambasadorom Azerbejdžana

15. Maj 2024.

Foto: NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović sastala se sa ambasadorom Azerbejdžana Nj.E. Kamilom Hasijevim

Tokom sastanka, ministarka dr Jelena Begović iskoristila je priliku da Nj.E. Hasijeva uputi u neke od najvećih inicijativa koje sprovodi Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

„Uvek smo otvoreni za saradnju u polju nauke, inovacija i tehnološkog razvoja, a znam da u Azerbejdžanu postoji značajan broj naučnih instituta, kao i univerziteta. Oblasti rada mnogih naših instituta se poklapaju i mogu da započnu saradnju. Republika Srbija je krenula u pravcu razvoja veštačke inteligencije i bionauka, a kao što znate, osnovali smo i Institut za veštačku inteligenciju 2019. godine, imamo strategiju razvoja veštačke inteligencije, etičke smernice su donete. Od ove godine ćemo biti predsedavajući u Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju“, naglasila je ministarka dr Jelena Begović i dodala da Republika Srbija ima izuzetan obrazovni sistem kada su u pitanju oblasti STEM nauka, a kao posledica toga prepoznata je biotehnologija kao značajna naučna grana koja može da doprinese daljem razvoju naše države.

„Vlada Republike Srbije je zato rešila da podrži projekat izgradnje BIO4 Kampusa koji će na jednom mestu okupiti naše fakultete, institute, startap kompanije, naučno-tehnološke parkove i velike biofarma i biotehnološke kompanije. Počeli smo sa izgradnjom krajem prošle godine i do 2026. godine će prva faza izgradnje biti gotova, kada ćemo u BIO4 Kampus preseliti naučnike, studente i kompanije kako bi zajedno radili na četiri polja – biomedicini, biotehnologiji, biodiverzitetu i bioinformatici“, rekla je ministarka dr Jelena Begović.

Ambasador Azerbejdžana Nj.E. Kamil Hasijev je pohvalio inicijative Republike Srbije u polju nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, pa izrazio spremnost na zajedničku saradnju dve države.

„Azerbejdžan i Republika Srbija imaju odnose koji su bazirani na strateškoj saradnji i partnerstvu. Naše dve države su veliki prijatelji i naši predsednici su u izuzetno dobrim odnosima. U potpunosti smo otvoreni za sve vidove dalje saradnje jer i mi imamo ministarstvo čiji se delokrug bazira na inovacijama i tehnološkom razvoju“, rekao je ambasador Azerbejdžana Nj.E. Hasijev i pozvao ministarku dr Begović u posetu svojoj zemlji.

Galerija
Pogledajte još vesti