Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка др Беговић се састала са амбасадором Азербејџана

15. Мај 2024.

Фото: НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић састала се са амбасадором Азербејџана Њ.Е. Камилом Хасијевим

Током састанка, министарка др Јелена Беговић искористила је прилику да Њ.Е. Хасијева упути у неке од највећих иницијатива које спроводи Министарство науке, технолошког развоја и иновација.

„Увек смо отворени за сарадњу у пољу науке, иновација и технолошког развоја, а знам да у Азербејџану постоји значајан број научних института, као и универзитета. Области рада многих наших института се поклапају и могу да започну сарадњу. Република Србија је кренула у правцу развоја вештачке интелигенције и бионаука, а као што знате, основали смо и Институт за вештачку интелигенцију 2019. године, имамо стратегију развоја вештачке интелигенције, етичке смернице су донете. Од ове године ћемо бити председавајући у Глобалном партнерству за вештачку интелигенцију“, нагласила је министарка др Јелена Беговић и додала да Република Србија има изузетан образовни систем када су у питању области СТЕМ наука, а као последица тога препозната је биотехнологија као значајна научна грана која може да допринесе даљем развоју наше државе.

„Влада Републике Србије је зато решила да подржи пројекат изградње БИО4 Кампуса који ће на једном месту окупити наше факултете, институте, стартап компаније, научно-технолошке паркове и велике биофарма и биотехнолошке компаније. Почели смо са изградњом крајем прошле године и до 2026. године ће прва фаза изградње бити готова, када ћемо у БИО4 Кампус преселити научнике, студенте и компаније како би заједно радили на четири поља – биомедицини, биотехнологији, биодиверзитету и биоинформатици“, рекла је министарка др Јелена Беговић.

Амбасадор Азербејџана Њ.Е. Камил Хасијев је похвалио иницијативе Републике Србије у пољу науке, технолошког развоја и иновација, па изразио спремност на заједничку сарадњу две државе.

„Азербејџан и Република Србија имају односе који су базирани на стратешкој сарадњи и партнерству. Наше две државе су велики пријатељи и наши председници су у изузетно добрим односима. У потпуности смо отворени за све видове даље сарадње јер и ми имамо министарство чији се делокруг базира на иновацијама и технолошком развоју“, рекао је амбасадор Азербејџана Њ.Е. Хасијев и позвао министарку др Беговић у посету својој земљи.

Галерија
Погледајте још вести