Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Ministarka dr Begović sastala se sa predsednicom Pokrajinske Vlade AP Vojvodine Majom Gojković

23. Avgust 2024.

Foto: NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović sastala se sa predsednicom Pokrajinske Vlade AP Vojvodine Majom Gojković prilikom posete Novom Sadu

“Ogromno mi je zadovoljstvo što sam sa delegacijom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u poseti Novom Sadu. U Vojvodini imamo sjajne naučne institute i danas ćemo obići dva koja su jedni od najznačajnijih instituta u našoj zemlji, a to su Institut za veštačku inteligenciju i Institut BioSens, ali obilazimo i Naučno-tehnološki park Novi Sad”, rekla je ministarka dr Begović i dodala:

 “Ovi instituti predstavljaju pravu sliku države koja prepoznaje potencijale i ulaže u njih, a investicije u nauku se uvek brzo vrate. Veštačka inteligencija je značajna na globalnom nivou i naša država je prepoznala tu činjenicu i ne kaska za svetskim trendovima. Osnovan je Institit za veštačku inteligenciju, već se priprema druga Strategija veštačke inteligencije, naša država je predsedavajući Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju, tako da Vlada Republike Srbije zaista prepoznaje važnost ove prioritetne oblasti i izuzetno mnogo radi na tome da Srbija bude u toku sa svetskim trendovima.”

“Veštačka inteligencija je ogroman potencijal naše države jer se ona primenjuje uveliko u različitim sferama naših života. Institut Biosens je građanima najpoznatiji po poljoprivredi i digitalizaciji poljoprivrede. Napravili su prošle godine u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede platformu eAgrar i omogućili poljoprivrednicima da jednostavno, preko mobilnog telefona, kompjutera pristupe neophodnim podacima i omoguće sebi subvencije. Ovaj institut ima mnogo širu primenu u biotehnologiji, bioinformatici i veštačkoj inteligenciji. Naravno, Institit NS seme, Institut za kukuruz i Univerzitet u Novom Sadu takođe imaju velik potencijal i predstavljaju veliku snagu za našu nauku koja mnogo utiče na ekonomiju države i sve je to ogromno bogatstvo Vojvodine”, zaključila je dr Jelena Begović.

Predsednica Gojković je istakla oslanjanje na nauku kao prioritet u radu Pokrajinske vlade, kao i Vlade Republike Srbije. Navela je da je Vojvodina naročito zainteresovana za razvoj nauke i inovativnih načina rešavanja problema u oblasti poljoprivrede s obzirom na velike klimatske promene u svetu.

Nakon održanog sastanka, ministarka dr Begović i predsednica Pokrajinske Vlade AP Vojvodine Maja Gojković posetile su i obišle Institut BioSens, gde je održan sastanak sa direktorom dr Vladimirom Crnojevićem.

Potom su dr Begović i predsednica Pokrajinske Vlade Vojvodine Maja Gojković posetile i Naučno-tehnološki park Novi Sad, gde su se sastale sa direktorom dr Srđanom Kolakovićem i obišle startap kompanije FeJuice, AtarAgtek i INIT technologies.

Na samom kraju posete ministarke dr Begović Novom Sadu u prisustvu predsednice Pokrajinske Vlade Vojvodine Maje Gojković održan je i sastanak sa rukovodstvom Instituta za veštačku inteligenciju na temu tekućih projekata Instituta.