Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка др Беговић састала се са председницом Покрајинске Владе АП Војводине Мајом Гојковић

23. Август 2024.

Фото: НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић састала се са председницом Покрајинске Владе АП Војводине Мајом Гојковић приликом посете Новом Саду

“Огромно ми је задовољство што сам са делегацијом Министарства науке, технолошког развоја и иновација у посети Новом Саду. У Војводини имамо сјајне научне институте и данас ћемо обићи два која су једни од најзначајнијих института у нашој земљи, а то су Институт за вештачку интелигенцију и Институт БиоСенс, али обилазимо и Научно-технолошки парк Нови Сад”, рекла је министарка др Беговић и додала:

 “Ови институти представљају праву слику државе која препознаје потенцијале и улаже у њих, а инвестиције у науку се увек брзо врате. Вештачка интелигенција је значајна на глобалном нивоу и наша држава је препознала ту чињеницу и не каска за светским трендовима. Основан је Инститит за вештачку интелигенцију, већ се припрема друга Стратегија вештачке интелигенције, наша држава је председавајући Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију, тако да Влада Републике Србије заиста препознаје важност ове приоритетне области и изузетно много ради на томе да Србија буде у току са светским трендовима.”

“Вештачка интелигенција је огроман потенцијал наше државе јер се она примењује увелико у различитим сферама наших живота. Институт Биосенс је грађанима најпознатији по пољопривреди и дигитализацији пољопривреде. Направили су прошле године у сарадњи са Министарством пољопривреде платформу еАграр и омогућили пољопривредницима да једноставно, преко мобилног телефона, компјутера приступе неопходним подацима и омогуће себи субвенције. Овај институт има много ширу примену у биотехнологији, биоинформатици и вештачкој интелигенцији. Наравно, Инститит НС семе, Институт за кукуруз и Универзитет у Новом Саду такође имају велик потенцијал и представљају велику снагу за нашу науку која много утиче на економију државе и све је то огромно богатство Војводине”, закључила је др Јелена Беговић.

Председница Гојковић је истакла ослањање на науку као приоритет у раду Покрајинске владе, као и Владе Републике Србије. Навела је да је Војводина нарочито заинтересована за развој науке и иновативних начина решавања проблема у области пољопривреде с обзиром на велике климатске промене у свету.

Након одржаног састанка, министарка др Беговић и председница Покрајинске Владе АП Војводине Маја Гојковић посетиле су и обишле Институт БиоСенс, где је одржан састанак са директором др Владимиром Црнојевићем.

Потом су др Беговић и председница Покрајинске Владе Војводине Маја Гојковић посетиле и Научно-технолошки парк Нови Сад, где су се састале са директором др Срђаном Колаковићем и обишле стартап компаније FeJuice, AtarAgtek и INIT technologies.

На самом крају посете министарке др Беговић Новом Саду у присуству председнице Покрајинске Владе Војводине Маје Гојковић одржан је и састанак са руководством Института за вештачку интелигенцију на тему текућих пројеката Института.

Погледајте још вести