Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Ministarka dr Begović sastala se sa ambasadorom Kraljevine Esvatini Nj.E. Sibusisiveom Mngomezuluom

06. Septembar 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović razgovarala je u Vladi Republike Srbije sa nerezidentnim ambasadorom Kraljevine Esvatini u Republici Srbiji sa sedištem u Briselu Nj.E. Sibusisiveom Mngomezuluom

Tokom sastanka bilo je reči o mogućnostima uspostavljanja saradnje i načinima na koje srpska akademska i inovaciona zajednica mogu pomoći Kraljevini Esvatini u rešavanju problema i izazova sa kojima se suočava. Ambasador Mngomezulu pokazao je zainteresovanost da se među srpskim naučno-tehnološkim parkovima i naučnim parkovima Kraljevine Esvatini uspostavi saradnja.

“Tehnološki razvoj utiče između ostalog na obrazovanje, poljoprivredu i zdravstvo, o čemu sa Srbijom želimo da razmenjujemo iskustva”, istakao je Nj.E. Mngomezulu. On je istakao da mladi u ovoj državi koriste tehnologiju i naučne parkove da razvijaju svoja znanja i da istražuju, a kako bi transfer tehnologije bio uspešniji, od značaja bi bila razmena iskustava sa naučno-tehnološkim parkovima u Republici Srbiji.

“Srbija ima snažne naučno-tehnološke parkove u Novom Sadu, Nišu, Beogradu i Čačku, a gradimo i industrijsko-tehnološki park u Kruševcu. Svaki od njih je organski porastao i sada su puni, zbog čega proširujemo kapacitete. Trebalo bi utvrditi koji model saradnje bi bio odgovarajući za parterstvo među parkovima naše dve zemlje”, istakla je dr Begović tokom ovog razgovora.

Galerija
Pogledajte još vesti