Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министаркa др Беговић састала се са амбасадором Краљевине Есватини Њ.Е. Сибусисивеом Мнгомезулуом

06. Септембар 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић разговарала је у Влади Републике Србије са нерезидентним амбасадором Краљевине Есватини у Републици Србији са седиштем у Бриселу Њ.Е. Сибусисивеом Мнгомезулуом

Током састанка било је речи о могућностима успостављања сарадње и начинима на које српска академска и иновациона заједница могу помоћи Краљевини Есватини у решавању проблема и изазова са којима се суочава. Амбасадор Мнгомезулу показао је заинтересованост да се међу српским научно-технолошким парковима и научним парковима Краљевине Есватини успостави сарадња.

“Технолошки развој утиче између осталог на образовање, пољопривреду и здравство, о чему са Србијом желимо да размењујемо искуства”, истакао је Њ.Е. Мнгомезулу. Он је истакао да млади у овој држави користе технологију и научне паркове да развијају своја знања и да истражују, а како би трансфер технологије био успешнији, од значаја би била размена искустава са научно-технолошким парковима у Републици Србији.

“Србија има снажне научно-технолошке паркове у Новом Саду, Нишу, Београду и Чачку, а градимо и индустријско-технолошки парк у Крушевцу. Сваки од њих је органски порастао и сада су пуни, због чега проширујемо капацитете. Требало би утврдити који модел сарадње би био одговарајући за партерство међу парковима наше две земље”, истакла је др Беговић током овог разговора.

Галерија
Погледајте још вести