Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Ministarka dr Begović sastala se sa ambasadorkom Indije u Srbiji Nj. E. Šubdaršini Tripati

03. Septembar 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović razgovarala je u Vladi Republike Srbije sa ambasadorkom Indije u Srbiji Nj. E. Šubdaršini Tripati

Tokom sastanka bilo je reči o mogućnostima intenziviranja saradnje sa ovom najmnogoljudnijom državom sveta, sa kojom Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija već ima uspostavljenu bilateralnu saradnju i postojeće projekte mobilnosti istraživača, koji se sprovode od 2022. godine.

Ministarka je ambasadorku Tripati, koja je kao i dr Begović svoju karijeru započela kao naučnica, upoznala sa onime što se u Srbiji radi u nauci, tehnološkom razvoju i razvoju inovacionog ekosistema, pri čemu je posebno istakla projekat BIO4 Kampusa, najveće pojedinačne investicije u nauku u Srbiji.

“Vidimo veliki potencijal u biotehnologiji za razvoj čitavog društva”, istakla je dr Begović, dodavši da je Indija dobar primer brzog transfera tehnologije od naučnih dostignuća do inovativnih proizvoda i usluga. “Indija je dobar primer da ovaj proces može da bude veoma brz. U pitanju je veliko tržište i naučnici koji potiču iz Indije u čitavom svetu zauzimaju značajne i veoma istaknute pozicije, kako u okviru akademije, tako i u komapnijama i korporacijama”, istakla je dr Begović.

I Nj. E. ambasadorka Tripati ocenila je naučnu saradnju Indije i Srbije, koja je ustanovljena 2004. godine, kao oblast u okviru koje se može ostvariti dalja saradnja, što je ministarka dr Begović pozdravila. “Indija ima veoma značajnu naučnu zajednicu, i verujem da ima prostora da se i ona uključi i u projekat BIO4 Kampusa”, navela je Nj. E. Tripati.

Ministarka je istakla da su i Indija i Srbija članovi prestižne naučne međunarodne organizacije, Internacionalnog centra za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (ICGEB), gde dr Begović trenutno vrši funkciju predsednice Odbora guvernera.