Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министаркa др Беговић састала се са амбасадорком Индије у Србији Њ. Е. Шубдаршини Трипати

03. Септембар 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић разговарала је у Влади Републике Србије са амбасадорком Индије у Србији Њ. Е. Шубдаршини Трипати

Током састанка било је речи о могућностима интензивирања сарадње са овом најмногољуднијом државом света, са којом Министарство науке, технолошког развоја и иновација већ има успостављену билатералну сарадњу и постојеће пројекте мобилности истраживача, који се спроводе од 2022. године.

Министарка је амбасадорку Трипати, која је као и др Беговић своју каријеру започела као научница, упознала са ониме што се у Србији ради у науци, технолошком развоју и развоју иновационог екосистема, при чему је посебно истакла пројекат БИО4 Кампуса, највеће појединачне инвестиције у науку у Србији.

“Видимо велики потенцијал у биотехнологији за развој читавог друштва”, истакла је др Беговић, додавши да је Индија добар пример брзог трансфера технологије од научних достигнућа до иновативних производа и услуга. “Индија је добар пример да овај процес може да буде веома брз. У питању је велико тржиште и научници који потичу из Индије у читавом свету заузимају значајне и веома истакнуте позиције, како у оквиру академије, тако и у комапнијама и корпорацијама”, истакла је др Беговић.

И Њ. Е. амбасадорка Трипати оценила је научну сарадњу Индије и Србије, која је установљена 2004. године, као област у оквиру које се може остварити даља сарадња, што је министарка др Беговић поздравила. “Индија има веома значајну научну заједницу, и верујем да има простора да се и она укључи и у пројекат БИО4 Кампуса”, навела је Њ. Е. Трипати.

Министарка је истакла да су и Индија и Србија чланови престижне научне међународне организације, Интернационалног центра за генетичко инжењерство и биотехнологију (ICGEB), где др Беговић тренутно врши функцију председнице Одбора гувернера.

Галерија
Погледајте још вести