Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Ministarka dr Begović otvorila međunarodnu konferenciju BelBi 2024

17. Jun 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović otvorila je međunarodnu konferenciju pod nazivom Belgrade BioInformatics Conference 2024 – BelBi 2024, koja se održava u hotelu Metropol Palas

Konferenciju organizuje Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI) u saradnji sa institutima i fakultetima Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, kao i nacionalnim naučnim društvima.

BelBi 2024 je posvećen primeni bioinformatičkih sistema, mašinskog učenja i veštačke inteligencije u molekularnoj biologiji, biomedicini, biotehnologiji, bioinženjeringu, farmakologiji. Pored istraživača iz Republike Srbije, konferencija okuplja i vodeće stručnjake u oblasti bioinformatike iz više evropskih država, kao i iz Sjedinjenih Američkih Država i Narodne Republike Kine.

Ovogodišnji program obuhvata i izložbu na temu bioinformatike, koju možete pogledati tokom čitavog trajanja konferencije.

Mašinsko učenje značajno pojačava produktivnost u razvoju bioinformatičkih alata, istakla je dr Begović govorivši o značaju veštačke inteligencije za razvoj bioinformatike, kao i o potrebi da bioinformatičari iskoriste potencijale koje veštačka inteligencija nosi. “Bioinformatika ima moć da poboljša ljudsko zdravlje i našu bezbednost, da sačuva životnu sredinu, ali i da otključa potencijale koje život kao takav ima”, navela je. “Budućnost će doneti dalji razvoj ovih tehnologija, a one će nastaviti da pronalaze svoju primenu u istraživanju i razvoju, ali i šire”, rekla je ministarka.

“Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Vlada Republike Srbije prepoznaju značaj ovih oblasti, i posvećeni smo daljoj podrški nauci, posebno biotehnologiji, informaciono-komunikacionim tehnologijama i njihovim spajanjem sa veštačkom inteligencijom”, navela je ministarka, podsetivši da u Srbiji postoji Državni data centar, koji je svoje kapacitete stavio na uslugu nauci.

“Otpočeli smo gradnju BIO4 Kampusa, platforme u okviru koje će sarađivati biotehnologija, informacione tehnologije i veštačka inteligencija. U pitanju je najveća pojedinačna investicija u nauku i naučnu infrastrukturu u Srbiji, što pokazuje našu posvećenost stvaranju budućnosti u kojoj će nauka i tehnologije cvetati", zaključila je dr Begović, poželevši prisutnima uspešnu konferenciju.

Galerija