Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка др Беговић отворила међународну конференцију BelBi 2024

17. Јуни 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић отворила је међународну конференцију под називом Belgrade BioInformatics Conference 2024 – BelBi 2024, која се одржава у хотелу Метропол Палас

Конференцију организује Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГИ) у сарадњи са институтима и факултетима Универзитета у Београду, Новом Саду и Крагујевцу, као и националним научним друштвима.

BelBi 2024 је посвећен примени биоинформатичких система, машинског учења и вештачке интелигенције у молекуларној биологији, биомедицини, биотехнологији, биоинжењерингу, фармакологији. Поред истраживача из Републике Србије, конференција окупља и водеће стручњаке у области биоинформатике из више европских држава, као и из Сједињених Америчких Држава и Народне Републике Кине.

Овогодишњи програм обухвата и изложбу на тему биоинформатике, коју можете погледати током читавог трајања конференције.

Машинско учење значајно појачава продуктивност у развоју биоинформатичких алата, истакла је др Беговић говоривши о значају вештачке интелигенције за развој биоинформатике, као и о потреби да биоинформатичари искористе потенцијале које вештачка интелигенција носи. “Биоинформатика има моћ да побољша људско здравље и нашу безбедност, да сачува животну средину, али и да откључа потенцијале које живот као такав има”, навела је. “Будућност ће донети даљи развој ових технологија, а оне ће наставити да проналазе своју примену у истраживању и развоју, али и шире”, рекла је министарка.

“Министарство науке, технолошког развоја и иновација и Влада Републике Србије препознају значај ових области, и посвећени смо даљој подршки науци, посебно биотехнологији, информационо-комуникационим технологијама и њиховим спајањем са вештачком интелигенцијом”, навела је министарка, подсетивши да у Србији постоји Државни дата центар, који је своје капацитете ставио на услугу науци.

“Отпочели смо градњу БИО4 Кампуса, платформе у оквиру које ће сарађивати биотехнологија, информационе технологије и вештачка интелигенција. У питању је највећа појединачна инвестиција у науку и научну инфраструктуру у Србији, што показује нашу посвећеност стварању будућности у којој ће наука и технологије цветати", закључила је др Беговић, пожелевши присутнима успешну конференцију.

Галерија
Погледајте још вести