Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Ministarka Begović održala sastanak sa predstavnicima naučne zajednice, među prisutnima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

28. Avgust 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović bila je domaćin sastanka sa predstavnicima naučne zajednice na kojem je prisustvovao i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić

Tema sastanka bio je projekat Jadar i uključivanje stručne javnosti u cilju obezbeđivanja podataka koji bi ceo proces učinili transparentnim i na adekvatan način omogućili informisanje građana Srbije o svim relevantnim naučnim saznanjima u ovoj oblasti.

Među prisutnima na sastanku bili su i predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, kao i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

 Na samom početku sastanka, predsednik Aleksandar Vučić i ministarka dr Begović obratili su se prisutnim predstavnicima naučne zajednice.

Ministarka nauke Jelena Begović rekla je da je pitanje životne sredine od suštinske važnosti i za nauku koja ima veliku ulogu u ovoj temi.

Mnogi od naučnika su posvetili svoje živote temi ekologije, rekla je ministarka i dodala: “Nauka treba da bude predvodnik u utvrđivanju validnnh činjenica. Nauka predlaže rešenja. Nauka može da doprinese uključivanju građana u teme zaštite životne sredine”, navela je Begovićeva i dodala da je nauka pouzdan partner državi.

Prema njenim rečima, svima je u interesu da životna sredina bude što manje pod uticajem aktivnosti čoveka.

“Želimo da se razvijamo uz poštovanje svih ekoloških standarda i mi se zalažemo za to”, napominje ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Prethodne nedelje je na poziv Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija održan sastanak sa direktorima instituta i dekanima, gde je sagledano kako naučna zajednica konkretno može da pomogne informisanju građana.

“Složili smo se da treba da se sagledaju sve relevantne činjenice o projektu. Treba prezentovati sve poznate činjenice i proširiti trenutno dostupna znanja. Došli smo do ideje da se uspostavi javni digitalni portal koji će omogućiti informisanje o parametrima životne sredine. Građani će moći da imaju otvreni uvid, a portal će dobijati informacije od instituta. Država i kompanije takođe treba da obezbede sve relevantne informacije za ovaj portal, koji će biti mesto gde će svako moći da se informiše o stanju životne sredine. Planiran je i još jedan modul koji će biti razvijen kako bi se građani aktivno uključivali ukoliko primete velike promene i svoje uvide će moći preko mobilne aplikacije da pošalju na portal a to će nama omogućiti da adekvatno reagujemo. Primenom tehnologija uvodi se kontinuirana transparentnost u praćenju stanja životne sredine”, istakla je dr Begović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na sastanku u Palati Srbija da očekuje da se svi uključe u raspravu o projektu “Jadar”, pre svega naučna zajednica.

„Diskusija treba da bude ozbiljna, odgovorna, zasnovana na naučnim činjenicama, znanju i obrazovanju. Za nas su naučne činjenice od presudnog značaja. Svakako da je interes države da nastavimo sa reindustrijalizacijom Srbije, ali to nikada ne sme da bude po cenu zdravlja jednog jedinog čoveka. Bez vaše saglasnosti i ozbiljnije saglasnosti naučne zajednice, ne pada nam na pamet da u projekat u toj krajnjoj instanci uopšte ulazimo. To je važan stav i naš zajednički zaključak“, istakao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon obraćanja predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelene Begović, prof. dr Vladimir Crnojević, direktor BioSens instituta prezentovao je projekat Jadar na dlanu, platformu putem koje će svi zainteresovani građani Republike Srbije moći da se informišu o značajnim naučnim saznanjima koja se tiču projekta Jadar. U budućnosti platforma može da se proširi i na ostala područja u kojima je životna sredina potencijalno ugrožena i  koja bi naučnici u Srbiji trebalo dodatno da istraže. To otvara mogućnost da platforma preraste u izvor koji će objediniti na jednom mestu sve neophodne ekološke informacije i da preraste u projekat Srbija na dlanu. Podaci na platformi će se dobijati zahvaljujući tome što će naši stručnjaci primenjivati savremene tehnologije kao što su satelitski snimci, dronovi i senzori.

Platforma Jadar na dlanu predstavljaće alat kojim će sve relevantne naučne informacije obezbeđene od strane naših institucija o temi iskopavanja litijuma u Republici Srbiji blagovremeno i brzo dolaziti do građana naše zemlje, a ovom platformom Vlada Republike Srbije uz potpunu podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića nastoji da dostigne maksimalan nivo transparentnosti informacija kada je u pitanju projekat Jadar.

Galerija