Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Kometa C/2023 A3 biće vidljiva golim okom od 12. oktobra

11. Oktobar 2024.

Kometa C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) maksimum sjaja na nebu dostiže u oktobru 2024. godine zbog čega je dospela u pažnju javnosti

C/2023 A3 je prošla kroz perihel, to jest bila je najbliža Suncu, 27. septembra. Najbliži prilaz Zemlji se očekuje 12. oktobra, kada će biti udaljena od Zemlje 71 milion kilometara (0.47 astronomskih jedinica). Očekuje se da će tada (12. oktobra), kao i u narednim danima iz Srbije i okoline kometa biti vidljiva nad zapadnim horizontom oko zalaska Sunca. Odmah po zalasku Sunca oni koji žele da je posmatraju treba pažnju da obrate na zapadno nebo. Očekuje se da će biti vidljiva golim okom, ali svakako se preporučuje korišćenje dvogleda ili manjih teleskopa kako bi mogla da se uoči. Za astrofotografe ova pojava biće prava poslastica, jer će tehnikom snimanja moći da se uhvati jezgro komete, kao i njen rep. Prema postojećim podacima od 12. oktobra pa nekoliko narednih dana moćiće i pametnim telefonima da se fotografiše. Nakon 12. oktobra biće sve više pozicionirana na noćnom nebu ali i slabijeg sjaja, što će onemogućiti da se posmatra golim okom.

Na fotografiji se nalazi snimak komete C/2023 A3, koji nastao na Astronomskoj stanici Vidojevica 7. juna 2024. godine. Snimili su je Igor Smolić i Marko Grozdanović teleskopom "Milutin Milanković".

Pozivamo sve zaljubljenike u astronomiju da ovaj fenomen ne propuste i da u narednim danima uživaju u objektu koji je poslednji put viđen sa naše planete u praistorijskom dobu, odnosno pre oko 80.000 godina. Podsećamo da ukoliko vremenski uslovi budu loši (oblačno ili kišovito) ovaj fenomen neće moći da prate uživo, ali zahvaljujući internetu mnoge astronomske opservatorije širom sveta organizovaće uživo posmatranje ovog fenomena.

Galerija