Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Комета C/2023 A3 биће видљива голим оком од 12. октобра

11. Октобар 2024.

Комета C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) максимум сјаја на небу достиже у октобру 2024. године због чега је доспела у пажњу јавности

C/2023 A3 је прошла кроз перихел, то јест била је најближа Сунцу, 27. септембра. Најближи прилаз Земљи се очекује 12. октобра, када ће бити удаљена од Земље 71 милион километара (0.47 астрономских јединица). Очекује се да ће тада (12. октобра), као и у наредним данима из Србије и околине комета бити видљива над западним хоризонтом око заласка Сунца. Одмах по заласку Сунца они који желе да је посматрају треба пажњу да обрате на западно небо. Очекује се да ће бити видљива голим оком, али свакако се препоручује коришћење двогледа или мањих телескопа како би могла да се уочи. За астрофотографе ова појава биће права посластица, јер ће техником снимања моћи да се ухвати језгро комете, као и њен реп. Према постојећим подацима од 12. октобра па неколико наредних дана моћиће и паметним телефонима да се фотографише. Након 12. октобра биће све више позиционирана на ноћном небу али и слабијег сјаја, што ће онемогућити да се посматра голим оком.

На фотографији се налази снимак комете C/2023 A3, који настао на Астрономској станици Видојевица 7. јуна 2024. године. Снимили су је Игор Смолић и Марко Гроздановић телескопом "Милутин Миланковић".

Позивамо све заљубљенике у астрономију да овај феномен не пропусте и да у наредним данима уживају у објекту који је последњи пут виђен са наше планете у праисторијском добу, односно пре око 80.000 година. Подсећамо да уколико временски услови буду лоши (облачно или кишовито) овај феномен неће моћи да прате уживо, али захваљујући интернету многе астрономске опсерваторије широм света организоваће уживо посматрање овог феномена.

Галерија
Погледајте још вести