Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Kineskoj delegaciji Međunarodne asocijacije naučnih institucija predstavljen rad Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

27. Avgust 2024.

Predstavnici Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija sastali su se sa kineskom delegacijom Međunarodne asocijacije naučnih institucija (ANSO) u prostorijama Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju

Sastanak je organizovan u cilju predstavljanja rada Ministarstva i ove organizacije, a bilo je reči i o mogućnostima za potencijalno uspostavljanje saradnje.

Ispred Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija sastanku su prisustvovali državni sekretar prof. dr Miroslav Trajanović, pomoćnica ministra za nauku dr Marina Soković, pomoćnica ministra za međunarodnu saradnju Ivana Vukašinović, zajedno sa direktorom SAIGE-a prof. dr Viktorom Nedovićem. Sastanku su prisustvovali i predstavnik SANU prof. dr Nebojša Lalić kao i predstavnici Instituta za ekonomiku poljoprivrede dr Jonel Subić i dr Marko Jeločnik.

Delegaciju ANSO na ovom sastanku činili su osnivački predsednik prof. dr Čunli Bai, zamenici direktora sekretarijata Šidžuan Džang i Bo Đia, Đingjuen Feng i Đifu Vei, kao i profesor Šangajskog Instituta Materija Medika dr Je Jang.

Prof. dr Miroslav Trajanović istakao je značaj ovakvih sastanaka, jer je saradnja sa ekspertima iz čitavog sveta jedan od ključnih faktora za razvoj nauke i inovacionog sektora u Srbiji. „Sastanak je pružio sjajnu osnovu za proširenje saradnje i veoma smo zahvalni na prilici da predstavimo sve ono što naše ministarstvo radi u oblastima koje su nam od zajedničkog interesa“, rekao je Trajanović.

ANCO - Međunarodna asocijacija naučnih institucija (ANSO - The Alliance of National and International Science Organizations) je neprofitna i nevladina međunarodna naučna organizacija, koju je 2018. godine osnovalo 37 međunarodnih naučnih i obrazovnih institucija iz celog sveta, a u cilju pružanja opsežnih konsultacija, i davanja zajedničkog doprinosa ciljevima koje zastupa Belt and Road Initiative (BRI).

ANSO se bavi globalnim izazovima u zaštiti životne sredine, uključujući klimatske promene i prirodne katastrofe, pitanjima agrikulture i bezbednosti hrane, zdravlja i biološke bezbednosti, strateškim razvojem politika u vezi sa naukom, tehnologijom i inovacijama, razvojem tehnologija kao što su veštačka inteligencija i robotika, očuvanjem biodiverziteta, obezbeđenjem energetske sigurnosti, i unapređenjem visokog obrazovanja. Pružaju naučne savete vezane za održivi razvoj, sprovođenje međunarodnih naučnih programa, unapređenje ekonomskog razvoja i transfer tehnologije, organizovanje obuka, izgradnju kapaciteta i saradnju sa drugim organizacijama.

Već uspostavljenu saradnju sa ovom međunarodnom asocijacijom ispred Republike Srbije imaju SANU, Univerzitet u Beogradu i Institut za međunarodnu politiku i privredu.

Galerija