Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Кинеској делегацији Међународне асоцијације научних институција представљен рад Министарства науке, технолошког развоја и иновација

27. Август 2024.

Представници Министарства науке, технолошког развоја и иновација састали су се са кинеском делегацијом Међународне асоцијације научних институција (АНСО) у просторијама Института за хемију, технологију и металургију

Састанак је организован у циљу представљања рада Министарства и ове организације, а било је речи и о могућностима за потенцијално успостављање сарадње.

Испред Министарства науке, технолошког развоја и иновација састанку су присуствовали државни секретар проф. др Мирослав Трајановић, помоћница министра за науку др Марина Соковић, помоћница министра за међународну сарадњу Ивана Вукашиновић, заједно са директором САИГЕ-а проф. др Виктором Недовићем. Састанку су присуствовали и представник САНУ проф. др Небојша Лалић као и представници Института за економику пољопривреде др Јонел Субић и др Марко Јелочник.

Делегацију АНСО на овом састанку чинили су оснивачки председник проф. др Чунли Баи, заменици директора секретаријата Шиџуан Џанг и Бо Ђиа, Ђингјуен Фенг и Ђифу Веи, као и професор Шангајског Института Материја Медика др Је Јанг.

Проф. др Мирослав Трајановић истакао је значај оваквих састанака, јер је сарадња са експертима из читавог света један од кључних фактора за развој науке и иновационог сектора у Србији. „Састанак је пружио сјајну основу за проширење сарадње и веома смо захвални на прилици да представимо све оно што наше министарство ради у областима које су нам од заједничког интереса“, рекао је Трајановић.
AНCO - Међународна асоцијација научних институција (АNSO - The Alliance of National and International Science Organizations) је непрофитна и невладина међународна научна организација, коју је 2018. године основало 37 међународних научних и образовних институција из целог света, а у циљу пружања опсежних консултација, и давања заједничког доприноса циљевима које заступа Belt and Road Initiative (BRI).

АНСО се бави глобалним изазовима у заштити животне средине, укључујући климатске промене и природне катастрофе, питањима агрикултуре и безбедности хране, здравља и биолошке безбедности, стратешким развојем политика у вези са науком, технологијом и иновацијама, развојем технологија као што су вештачка интелигенција и роботика, очувањем биодиверзитета, обезбеђењем енергетске сигурности, и унапређењем високог образовања. Пружају научне савете везане за одрживи развој, спровођење међународних научних програма, унапређење економског развоја и трансфер технологије, организовање обука, изградњу капацитета и сарадњу са другим организацијама.

Већ успостављену сарадњу са овом међународном асоцијацијом испред Републике Србије имају САНУ, Универзитет у Београду и Институт за међународну политику и привреду.

Галерија
Погледајте још вести