Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Institut za veštačku inteligenciju Srbije uskoro i u Nišu

13. Jun 2024.

Potpisani su sporazumi o naučno-istraživačkoj saradnji Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije, Elektronskog fakulteta, Mašinskog fakulteta i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu

Potpisivanje memoranduma sprovedeno je na Naučno-tehnološkom parku u Nišu u okviru 8. Foruma naprednih tehnologija. Na ovaj način stekli su se uslovi za otvaranje Odeljenja instituta u Nišu koje će biti smešteno u prostoru Naučno tehnološkog parka Niš.

Potpisivanje sporazuma sprovedeno je uz aktivno učešće i podršku Ministarstva za nauku i naučno-tehnološkog razvoja Republike Srbije, koga je tokom ceremonije potpisivanja predstavljao prof. dr. Miroslav Trajanović. On je izjavio da postoji mnogo istraživača u Nišu koji se bave veštačkom inteligencijom i da će njihovo uključivanje u rad Odeljenja doprineti daljem razvoju instituta.

Potpisnici sporazuma saglasili su se da će aktivno učestvovati u sprovođenju zajedničkih aktivnosti u okviru naučno-istraživačkih i komercijalnih projekata, promociji rezultata naučno-istraživačkog rada, kao i da će preuzeti aktivno učešće u formiranju i jačanju kapaciteta Odeljenja u Nišu Instituta za veštačku inteligenciju Srbije.

Nakon potpisivanja memoranduma, studentima master i doktorskih studija pomenutih fakulteta obratio se direktor Instituta za veštačku inteligenciju Srbije prof. dr. Dubravko Ćulibrk, vođa Green AI grupe dr. Milan Stojković i istraživačica Ana Dodig. Predavanje je imalo za cilj da uputi studente u organizaciju rada instituta, rezultate na projektima instituta, kao i demonstrira način rada i izgradnju karijerinog puta mladih istraživača.

Galerija